Den Bosch (ANP) 23 maart 2021 - De toren van de grootste kerk van Nederland, de Kathedrale Basiliek van Sint-Jan in Den Bosch, wordt gerenoveerd. Gemeente, Rijksdienst Cultureel Erfgoed en de provincie Noord-Brabant hebben ruim 1,35 miljoen euro uitgetrokken om dit deel van het rijksmonument uit 1222 op te knappen.

De kathedraal is eigendom van het bisdom, maar de romaanse toren die onderdeel uitmaakt van het oudste deel van de gotische kerk, is van de gemeente Den Bosch. Dit is een overblijfsel uit de tijd dat de Fransen de scepter zwaaiden in Nederland, ruim twee eeuwen geleden. In 1798 werden alle kerktorens eigendom van de overheid. Ze vervulden een militaire functie als uitkijkpost en maakten deel uit van een telegraafnetwerk dat van Amsterdam via Parijs tot aan Venetië liep.

Een deel van de natuurstenen waaruit de toren is opgetrokken wordt vervangen, net als slechte delen van houten balustrades die een nieuwe lik verf krijgen. Restaurateurs verwijderen roest op het kruis en de haan op de spits, schilderen beide delen en reinigen de 108 gouden bollen die voorzien worden van een nieuw laagje bladgoud. De werkzaamheden moeten volgens bouwhistoricus Ronald Glaudemans van de gemeente eind juli klaar zijn. “Als het goed is kan de toren er dan weer zeker 50 jaar tegenaan.”

De Sint-Jan is de afgelopen eeuwen veelvuldig onder handen genomen en heeft constante zorg nodig. "Eigenlijk is de restauratie in 1860 begonnen. Dat was een soort testcase voor hoe dit soort werken uit te voeren. Die opknapbeurt heeft bijna negentig jaar geduurd. Sindsdien staat hij eigenlijk steeds voor een deel in de steigers", aldus Glaudemans.

De kathedraal geldt als een van de belangrijkste monumenten die ons land rijk is.