Pope Francis is pushed on a wheelchair by the coffin of Australia's Cardinal George Pell, during a funeral mass in the St. Peter’s basilica at the Vatican on January 14, 2023. Cardinal George Pell, a senior figure in the Catholic Church who was convicted and later cleared of sexual abuse in Australia, has died in Rome aged 81, a church official confirmed on January 11. Vincenzo PINTO / AFP

Rome, 14 januari 2023 - In de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad is vandaag de requiemmis opgedragen voor de Australische kardinaal George Pell. De gezaghebbende en omstreden curieprelaat overleed op 10 januari in een Romeins ziekenhuis op 81-jarige leeftijd aan complicaties na een heupoperatie.

Hoofdcelebrant van de eucharistieviering was kardinaal Giovanni Battista Re, de deken van het Kardinalencollege. Paus Franciscus arriveerde aan het einde van de plechtigheid in zijn rolstoel om een laatste groet te brengen. Het lichaam van Pell zal worden bijgezet in de crypte van de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal van Sydney, Australië.

Re prees Pell als een “man van God en man van de Kerk”, die zich onderscheidde door “een diep geloof en een grote vastberadenheid in de leer, die hij altijd zonder aarzeling en met moed verdedigde”.

Afgelopen dagen lag het lichaam van Pell opgebaard in de Sint-Stefanus der Abessijnen, een van de oudste kerken in Vaticaanstad.

Pell kraakt in anonieme memo Franciscus af (13 januari 2022)

Pell was een van de hoogste functionarissen binnen de Rooms-Katholieke Kerk die werd beschuldigd van seksueel misbruik. Als prefect voor de Raad voor de Economie vroeg hij paus Franciscus om toestemming om naar Australië te gaan om daar de rechters van zijn onschuld te overtuigen.

In 2018 werd Pell veroordeeld tot zes jaar cel voor een vergrijp dat hij in de jaren negentig zou hebben gepleegd: het seksueel misbruiken van twee koorjongen in de Sint-Patrickskathedraal in Melbourne, waar hij toen aartsbisschop was. Het Hooggerechtshof van Australië vernietigde in april 2020 unaniem de eerdere veroordeling en gelastte zijn directe vrijlating. Na een gevangenschap van 405 dagen besloot hij terug naar Rome te gaan.

Kardinaal Re prees zijn collega dat hij een “onrechtvaardige en pijnlijke veroordeling” wist te dragen met “waardigheid en innerlijke rust”.