Heb je veel harde groenten in huis maar weet je niet hoe je ze allemaal op krijgt? Denk dan eens aan inmaken. Deze conserveringsmethode heb je zó onder de knie en is hartstikke lekker. Lees verder voor tips en een piccalilly recept.

Hoe werkt inmaken?

Het lijkt wel magie: door je groenten in te maken, kun je ze opeens veel langer bewaren. Denk maar aan jam of augurken in het zuur. Maar welke truc wordt hiervoor uitgehaald?

Bij wecken of inmaken verhit je jouw groenten of fruit met suiker en zuur voordat je deze met een schone lepel in een schoon en uitgekookt potje doet. Deze verhitting maakt een einde aan micro-organismen, waardoor je product niet kan bederven. Nadat je de potjes dichtmaakt, zet je ze vervolgens weer 40 minuten in zacht kokend water. Haal ze hierna uit het water en zet ze ondersteboven op een theedoek, totdat de potjes volledig zijn afgekoeld.

Dit verhittings- en afkoelingsproces zorgt ervoor dat de potjes vacüum trekken. Er kan hierdoor geen lucht meer in de potjes. Handig, toch?

Piccalilly
Piccalilly

Recept voor piccalilly

Piccalilly is typisch een Nederlands inmaakrecept. Het is een heerlijke smaakmaker bij veel gerechten, en je kunt er ontzettend veel groenten in kwijt. Let er wel op dat je harde groentes gebruikt. In het recept van Ramon Brugman en Yvon Jaspers wordt met pompoen, komkommer, courgette, sperziebonen, wortel en ui gekookt. Maar kijk vooral wat jij zelf in huis hebt.

Van gewas tot gerecht #7 pompoen piccalilly - Onze boerderij: en nu zelf
7 min 15 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Yvon Jaspers kookt met chef-kok Ramon Brugman in Van gewas tot gerecht, de nieuwe webserie van Onze boerderij: en nu zelf. Deze aflevering: pompoen piccalilly.

Ingrediënten  

Voor 6 potjes

  • 1 Pompoen 

 

300 gram groente naar keuze zoals:  

  • Wortel 

  • Courgette 

  • Komkommer 

  • Sperziebonen

  • Ui 

  • Een andere harde seizoensgroente

 

  • 300 ml witte azijn 

  • 300 ml water 

  • 100 gram suiker 

  • 50 gram bloem 

  • 1/2 eetlepel mosterdpoeder 

  • 1/2 theelepel gemberpoeder 

  • 1/2 eetlepel kurkuma 

  • 1/2 eetlepel kerriepoeder 

 

Standaard in huis 

  • Zout en peper

 

Benodigdheden  

  • Snijplank 

  • Garde 

  • Kom

  • 6 glazen potjes  

Bereidingswijze 

  1. Was de groenten en snij alles in kleine stukjes.   

  1. Breng het water samen met de azijn en suiker aan de kook.  

  2. Doe alle specerijen, de bloem en wat zout en peper in een kom. Haal een klein beetje water uit het pannetje en voeg het toe aan het mengsel. Roer het mengsel met een garde tot een papje.  

  3. Doe de groenten in het pannetje. Kook de groenten beetgaar. 

  4. Giet een beetje water met groenten uit het pannetje bij het mengsel. Roer het mengsel goed door elkaar.

  5. Doe het mengsel terug in het pannetje en roer het 5 minuten door elkaar tot er een dikke saus ontstaat. 

  6. Verdeel de piccalilly over de zes potjes. Sluit de potjes goed af met de deksels en laat de piccalilly ondersteboven afkoelen. Bewaar de potjes in de koelkast. 

  7. Eet smakelijk! 

Ramons tips

  • Zet de potjes piccalilly een halfuur in een pan met kokend water. Laat ze daarna afkoelen. Zo kun je de piccalilly een jaar bewaren, zonder dat het bederft. 
  • Piccalilly is een goede manier om je restjes groente op te maken, alle harde groente kun je erin kwijt. 

Meer handige kooktips ontvangen?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief! Al duizenden mensen gingen je voor.

eenpansgerechten rijst sharon de miranda