Van gewas tot gerecht: pompoen piccalilly

Yvon Jaspers kookt met BinnensteBuiten chef-kok Ramon Brugman in Van gewas tot gerecht, de webserie van Onze boerderij: en nu zelf. Ramon toont de veelzijdigheid van elk gewas, zodat ook jij van boer tot bord weet te koken. Het recept van deze week: piccalilly van pompoen en andere groenten uit de tuin! Benieuwd hoe jij dit kunt maken? Lees het recept en bekijk de video hier.

Van gewas tot gerecht #7 pompoen piccalilly - Onze boerderij: en nu zelf
7 min 15 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Yvon Jaspers kookt met chef-kok Ramon Brugman in Van gewas tot gerecht, de nieuwe webserie van Onze boerderij: en nu zelf. Deze aflevering: pompoen piccalilly.

Ingrediënten  

Voor 6 potjes

  • 1 Pompoen 

 

300 gram groente naar keuze zoals:  

  • Wortel 

  • Courgette 

  • Komkommer 

  • Sperziebonen

  • Ui 

  • Een andere harde seizoensgroente

 

  • 300 ml witte azijn 

  • 300 ml water 

  • 100 gram suiker 

  • 50 gram bloem 

  • 1/2 eetlepel mosterdpoeder 

  • 1/2 theelepel gemberpoeder 

  • 1/2 eetlepel kurkuma 

  • 1/2 eetlepel kerriepoeder 

 

Standaard in huis 

  • Zout en peper

 

Benodigdheden  

  • Snijplank 

  • Garde 

  • Kom

  • 6 glazen potjes  

Bereidingswijze 

  1. Was de groenten en snij alles in kleine stukjes.   

  1. Breng het water samen met de azijn en suiker aan de kook.  

  2. Doe alle specerijen, de bloem en wat zout en peper in een kom. Haal een klein beetje water uit het pannetje en voeg het toe aan het mengsel. Roer het mengsel met een garde tot een papje.  

  3. Doe de groenten in het pannetje. Kook de groenten beetgaar. 

  4. Giet een beetje water met groenten uit het pannetje bij het mengsel. Roer het mengsel goed door elkaar.

  5. Doe het mengsel terug in het pannetje en roer het 5 minuten door elkaar tot er een dikke saus ontstaat. 

  6. Verdeel de piccalilly over de zes potjes. Sluit de potjes goed af met de deksels en laat de piccalilly ondersteboven afkoelen. Bewaar de potjes in de koelkast. 

  7. Eet smakelijk! 

Piccalilly
Piccalilly

Ramons tips

  • Zet de potjes piccalilly een halfuur in een pan met kokend water. Laat ze daarna afkoelen. Zo kun je de piccalilly een jaar bewaren, zonder dat het bederft. 
  • Piccalilly is een goede manier om je restjes groente op te maken, alle harde groente kun je erin kwijt. 

Kijk ook Op 't land met Yvon Jaspers

In aflevering 4 van Op ’t land, de online serie van Onze boerderij: en nu zelf, neemt Yvon Jaspers ons weer mee. Waar zijn de kippen? En zijn haar gewassen niet mislukt?

yvon jaspers onze boerderij op 't land 4

De Eerlijker eten nieuwsbrief

Lees alles over de herkomst van jouw eten, vind duurzame inspiratie en ontdek verrassende recepten.

ramon brugman yvon jaspers van gewas tot gerecht