Rome, 9 november 2020 - Het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel brengt morgen een rapport uit waarin de resultaten van een tweejarig onderzoek naar het besmette verleden van de gelaïciseerde ex-kardinaal Theodore McCarrick (90) worden gepresenteerd. 

De affaire-McCarrick schokte de Katholieke Kerk toen een aantal jaren geleden bekend werd dat de invloedrijke Amerikaanse kerkleider bijna een halve eeuw geleden een minderjarige seksueel had misbruikt en in de decennia daarna vele malen ontucht had gepleegd met jongemannen. De vraag was hoe het mogelijk was dat de Heilige Stoel niet eerder had ingegrepen, vooral omdat achteraf bekend werd dat zoveel mensen op de hoogte waren van het onzedelijk gedrag van McCarrick. De voormalige apostolisch nuntius in de VS, mgr. Carlo Maria Viganò, beschuldigde zelfs paus Franciscus ervan dat hij de kardinaal een hand boven het hoofd had gehouden. 

Theodore Edgar McCarrick werd geboren op 7 juli 1930 in New York City. Hij werd in 1958 tot priester gewijd voor het aartsbisdom New York. Van dat diocees werd hij in 1977 hulpbisschop. In 1981 werd hij de eerste diocesane bisschop van het pas opgerichte Metuchen (New Jersey). In 1986 benoemde Johannes Paulus II hem tot aartsbisschop van Newark. De Poolse paus plaatste hem in 2001 over naar de zetel van Washington en verhief hem in datzelfde jaar tot kardinaal. In 2006 bood McCarrick zijn verplichte ontslag aan omdat hij 75 jaar geworden was; dat werd hem op 16 mei van dat jaar verleend. 

In juni 2018 kwamen de eerste meldingen van seksueel misbruik van een minderjarige door McCarrick aan het licht. Hij zei dat hij onschuldig was. Een maand later nam hij evenwel ontslag uit het College van Kardinalen. Inmiddels was een kerkrechtelijk strafproces tegen hem aangespannen. Dat leidde er in februari 2019 toe dat hij uit de clericale staat werd verwijderd

In oktober 2018 liet paus Franciscus weten dat er een onderzoek werd ingesteld naar de omstandigheden waaronder McCarrick zich had kunnen misdragen. Het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel vroeg diverse Amerikaanse bisdommen om mee te werken aan het onderzoek. Dat deden ze en vele dossiers werden ter beschikking gesteld.

Nu het onderzoek is afgerond en de resultaten zwart op wit staan, krijgt het publiek hoogstwaarschijnlijk antwoorden op vragen als: Wie wisten ervan maar deden niets? Was er sprake van een doofpot? Werden klachten stelselmatig genegeerd? Werd hij door machtige figuren in de Kerk of in de Amerikaanse politiek beschermd? Welke rol speelden de achtereenvolgende kardinaal-staatssecretarissen en apostolisch nuntii in de VS?

De Amerikaanse autoriteiten hebben McCarrick nooit vervolgd. Er is immers geen aangifte tegen hem gedaan. 

Het is onbekend waar de ex-kardinaal zich thans bevindt.