Rome, 24 november 2021 - In Italië zal voor het eerst een persoon medische hulp kunnen krijgen bij suïcide. Een 43-jarige man, die anoniem wil blijven en de schuilnaam Mario koos, lijdt aan tetraplegie: de ongeneeslijke verlamming van alle vier de ledematen. Gisteren gaf een door de staat ingestelde ethische commissie het groene licht. Een historisch besluit in het katholieke Italië. Het Vaticaan is echter verontrust.
De Pontificale Academie voor het Leven bracht gisteren een verklaring uit waarin zij commentaar geeft op de kwestie-Mario. Allereerst wordt benadrukt dat de ernst van de toestand van ‘Mario’ op geen enkele wijze mag worden gebagatelliseerd. Maar wat de omstandigheden ook zijn, hulp bij suïcide blijft “delicaat en controversieel”. Het enige moreel juiste alternatief is volgens het katholieke leergezag palliatieve zorg, aldus de pauselijke academie die studeert op alle kwesties die betrekking hebben op leven en dood, zoals abortus, ivf, stamcelonderzoek en de doodstraf.
“We moeten therapeutische halsstarrigheid vermijden, maar de Kerk zal euthanasie nooit accepteren. Palliatieve zorg vermindert de vraag naar stervensbegeleiding, laat het gratis zijn voor iedereen”, aldus de pauselijke academie.
Het bio-ethische orgaan van de Heilige Stoel vraagt zich of de legitimatie van hulp bij zelfdoding of zelfs van moord met instemming niet in tegenspraak is met de waarden van een beschaafde gemeenschap.
Volgens de kerk kan het actief doden van een persoon nooit verenigd worden met de medische plicht “om te zorgen voor onze kwetsbare, lijdende, wanhopige mensen”.
In een verklaring heeft Mario aangegeven opgelucht te zijn met de uitspraak van de ethische staatscommissie.
In augustus had Mario al toestemming gekregen van de Zwitserse overheid om daar een einde aan zijn leven te laten maken, aangezien hulp bij zelfdoding in Zwitserland legaal is. Hij besloot echter het besluit af te wachten van de ethische commissie in eigen land.
De commissie moest onderzoeken of er sprake was van de vier voorwaarden die in 2019 door het Constitutionele Hof van Italië bij een andere zaak waren vastgesteld om legaal een persoon medische assistentie te bieden bij suïcide.
Die vier voorwaarden zijn:
- de patiënt wordt in leven gehouden dankzij medische behandeling;
- de patiënt heeft een ongeneeslijke ziekte;
- de ziekte veroorzaakt ondraaglijk lijden;
- de patiënt is volledig in staat om vrije en weloverwogen beslissingen te nemen.