Hilversum, 20 juni - (CNA) De Vaticaanse Bibliotheek kent NFT’s (non-fungible token; een soort digitale eigendomsbewijzen) toe aan mensen die de manuscriptcollecties ondersteunen. Via zogenoemde Web3-technologie wil de Bibliotheek haar collectie toegankelijker maken voor een breder publiek.
Dat Web3-project werd in februari 2023 in Japan gelanceerd en breidt zich nu uit naar Europa, te beginnen met gebruikers in Italië. Vooralsnog is het een ‘experimenteel’ project, zo liet het Vaticaan deze week weten.
Meeslepende bibliotheekbezoeken
Het Vaticaan ging eerder een partnerschap aan met de Japanse multinational NTT DATA. Deze dienstverlener op het gebied van informatietechnologie wil de onlinegemeenschap van de Vaticaanse Bibliotheek via Web3-technologie groter maken en verbinden met haar donoren.
Doordat bij Web3-technologie de regie bij de internetgebruikers ligt, en dus niet bij de grote technologiebedrijven als Facebook, Amazon en Google, hoopt de Vaticaanse Bibliotheek een grotere aanhang te krijgen.
Mogelijk leidt dit project op termijn ook tot verdere digitalisering. Zo schetst het Vaticaan het toekomstbeeld van een bibliotheekbezoek via meeslepende Extended Reality (XR)-ervaringen, zoals augmented reality (werkelijkheid aangevuld met kunstmatige 3-dimensionale elementen) of virtual reality (kunstmatige 3-dimensionale werkelijkheid).
NFT’s
Ter promotie van het project deelt het Vaticaan NFT’s uit. Italianen die hier tot en met 16 juli op hun sociale media-accounts informatie over delen, ontvangen een zogenaamde Zilveren NFT. Hiermee krijgen ze toegang tot 15 hoge resolutie beelden van manuscripten uit een speciale collectie van de bibliotheek.
Financiële ondersteuners van het project ontvangen een Gouden NFT die hen toegang geeft tot afbeeldingen in hoge resolutie van alle 21 manuscripten uit de speciale collectie.
Unieke collectie
“Ik geloof dat ons erfgoed speciale aandacht en toewijding vereist, gericht op behoud en promotie”, zei de salesiaanse pater Mauro Mantovani, prefect van de Vaticaanse Apostolische Bibliotheek, deze week.
“NTT DATA”, vervolgde hij, “heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ondersteunen van de missie van de Vaticaanse Bibliotheek om haar unieke collecties toegankelijk te maken voor de publiek, ongeacht afkomst, cultuur, religie, politiek of ideologie. Tegelijkertijd voedt het wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling.”
Volgens haar website bewaart de Vaticaanse Bibliotheek ongeveer 180.000 manuscripten (inclusief archiefstukken), 1.6 miljoen gedrukte boeken, ongeveer 9.000 incunabelen (boeken die vóór de 16e eeuw in Europa werden gedrukt), zo’n 300.000 munten en medailles, meer dan 150.000 prenten, duizenden tekeningen en gravures en ruim 200.000 foto’s.