Rome, 31 oktober 2024 – De Vaticaanse rechtbank heeft gisteren een 700 pagina’s tellende verklaring gepubliceerd waarin het vonnis wordt gemotiveerd tegen onder anderen de Italiaanse kardinaal Angelo Becciu. Die werd op 16 december 2023 veroordeeld tot vijf en een half jaar detentie nadat hij schuldig was bevonden aan financiële misdrijven. In de motivering wordt uitgelegd dat de intentie van de kardinaal niet relevant was. Verduistering blijft strafbaar ook al handelt een persoon niet voor eigen voordeel.
De rechtbank van Vaticaanstad, niet te verwarren met de kerkrechtelijke tribunalen van de Heilige Stoel, wijst ook op de wettelijke regels voor het beheer van kerkelijke bezittingen, die ‘met de zorg van een goede vader’ moeten worden beheerd en in de eerste plaats dienen om bezittingen te behouden. De investeringen van het Vaticaanse Staatssecretariaat van ongeveer 200 miljoen dollar in een zeer speculatief fonds vertegenwoordigden ongetwijfeld een “ongeoorloofd gebruik” van de fondsen, vooral omdat het bedrag overeenkwam met ongeveer een derde van de totale activa van het Staatssecretariaat.
16.12.2024 – Becciu door Vaticaans tribunaal veroordeeld tot 5,5 jaar gevangenisstraf
Vanaf 2014 belegde het Staatssecretariaat het geld in een risicofonds van een beleggingsadviseur. Een deel van het geld uit het fonds ging naar de aankoop van een luxe commercieel pand in Londen. Het Vaticaan verwierf 46 procent van het onroerend goed. De rest – dat wil zeggen het merendeel – was in handen van de beleggingsadviseur. Vanaf 2018 wilde het Vaticaan uit de zeer speculatieve business stappen. Zonder succes: uiteindelijk was er een verlies van zo'n 150 miljoen euro. Er volgde een proces van een jaar, waarbij negen verdachten werden veroordeeld.
Volgens de uitspraak van de rechter maakte Becciu zich naast de investering ook schuldig aan verduistering door Vaticaanse gelden over te dragen aan een liefdadigheidsorganisatie gerund door zijn broer. Met veronachtzaming van de genoemde regelgeving, die specifiek bedoeld is om mogelijke belangenconflicten te reguleren, betaalde Becciu publieke middelen waarover hij rechtstreeks kon beschikken vanwege zijn ambt, ten voordele van mensen die aan hem verbonden waren - en dit alles zonder schriftelijke toestemming.
Ook Becciu werd in eerste aanleg schuldig bevonden aan ernstige fraude. Honderdduizenden euro’s stroomden vanuit het Staatssecretariaat naar een vermeende geopolitieke deskundige om een ontvoerde religieuze vrouw te bevrijden. De ontvanger van het geld gebruikte het echter voor luxegoederen. Volgens de rechtbank heeft Becciu ter rechtvaardiging van de betalingen gebruik gemaakt van een eerder verkregen gijzelaarsvergunning – in een tijd dat hij zelf niet meer werkzaam was bij het Staatssecretariaat.
Hoewel Becciu volgens de rechtbank op de hoogte was van het misbruik van de fondsen, bleef hij “volledig vriendschappelijke betrekkingen, zo niet echte vertrouwelijkheid” onderhouden met de vrouw in kwestie. De relatie bleef onverminderd voortduren, zelfs “nadat hij de beschikking had gekregen over bewijsstukken van deze kosten”. Die waren hem in 2021 aangeleverd in verband met zijn dagvaarding voor het strafproces.
Hoewel de kardinaal is veroordeeld tot gevangenisstraf, is hij nog steeds op vrije voeten.