Venetië, 8 december 2020 - Vloedgolven hebben grote delen van Venetië, waaronder de Piazza di San Marco vandaag onder water gezet. De hoogwaterkering die de Italiaanse stad had moeten beschermen werkte niet, stelde burgemeester Luigi Brugnaro vast.

De lagunestad zet zich te midden van harde windstoten en zware regenval schrap voor een waterniveau tot 145 centimeter hoogte.

De miljarden kostende hoogwaterkering (MOSE) slaagde er in oktober wel in de stad tegen een overstroming te beschermen. Onduidelijk is waarom de beweegbare barrières nu niet werken. De burgemeester had er zondag, toen het hard regende, nog vol lof over gesproken. Daarna had MOSE nog twee vloedgolven kunnen tegenhouden, aldus Brugnaro.

In de openingen van de lagune waaraan Venetië ligt zijn barrières gebouwd die sluiten als de stad wordt bedreigd door hoogwater boven de 110 centimeter. Om het systeem te activeren moet 48 uur van tevoren actie worden ondernomen. De burgemeester wil dat dat sneller gaat, om te kunnen reageren op plotseling veranderende weersomstandigheden.

Het wassende water betekent mogelijk dat de stad code rood moet afkondigen. De regiopresident vreest mede op grond van weersvoorspellingen voor een half miljard euro schade.

De procurator van de Sint-Marcuskathedraal, Carlo Alberto Tessein, sprak tegenover Italiaanse media over een “dramatische toestand”. Het voorportaal van de beroemde kerk is al overstroomd. Gevreesd wordt opnieuw voor grote schade.

In november 2019 bereikte een overstroming in Venetië een waterstand van 1,87 meter, het hoogste niveau sinds 1966. De zee was doorgedrongen tot in de crypte van de San Marco. Het zoute water bracht ernstige schade toe aan de mozaïeken en het metselwerk van de basiliek waar zich het graf van de evangelist Marcus bevindt.