Parijs, 9 oktober 2021 - De voorzitter van de Conferentie van de Bisschoppen van Frankrijk (CEF), aartsbisschop Éric Marie de Moulins d’Amieu de Beaufort van Reims, is ontboden op het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Mgr. Moulins-Beaufort heeft namelijk grote verontwaardiging veroorzaakt door te verklaren dat “het biechtgeheim sterker is dan de wetten van de Republiek”.
De aartsbisschop van Reims deed zijn uitspraak kort na de publicatie van een geruchtmakend rapport over pedocriminaliteit in de Rooms-Katholiek Kerk in Frankrijk.
Lees: Paus schaamt zich voor misbruik in Frankrijk
Volgens het rapport van een door de kerk aangestelde onafhankelijke onderzoekscommissie hebben enkele duizenden clerici en religieuzen tussen 1950 en 2020 naar schatting 216.000 minderjarigen seksueel misbruikt.
Een van de aanbevelingen van de commissie is dat het biechtgeheim zou moeten worden geschonden zodra een penitent tijdens de voltrekking van het boetesacrament aangeeft dat hij/zij een kind heeft misbruikt.
Volgens de leer van de Katholieke Kerk is het biechtgeheim echter absoluut, dat betekent dat het nooit of te nimmer door een biechtvader mag worden geschonden. Aartsbisschop Moulins-Beaufort heeft deze kerkelijke wet verdedigd. Ook paus Franciscus is daar helder over. In 2019 zei hij dat iedereen de plicht heeft om de autoriteiten in te lichten over een vermoeden van misbruik of het verzwijgen ervan. Maar het hoofd van de Katholieke Kerk voegde eraan toe dat het biechtgeheim absoluut blijft.
Regeringswoordvoerder Gabriel Attal heeft fel op de uitlatingen van Moulins-Beaufort gereageerd. Die wekken volgens hem de indruk dat de kerkelijk hiërarchie de boodschap nog niet heeft begrepen en dat de Kerk boven de seculiere wet zou staan. “Niets is sterker dan de wetten van de Franse Republiek.”
Minister Gérald Darmanin van Binnenlandse Zaken heeft de CEF-voorzitter om een toelichting gevraagd. Naar verwachting wordt die komende maandag gegeven.