Hoe lossen we de verdeeldheid in onze samenleving op?

In een speciale dubbelaflevering van Jacobine op 2 probeert Jacobine Geel antwoord te krijgen op de vraag: hoe lossen we de toenemende verdeeldheid in ons land op?

De coronacrisis heeft veel weeffouten in onze samenleving aan het licht gebracht. We zien de tekortkomingen in onze gezondheidszorg, economie en het onderwijs.

Maar ook op menselijk niveau legt de huidige crisis bloot welke problemen er spelen in onze samenleving. Met de toenemende verdeeldheid in ons land als het meest opvallende voorbeeld.

De coronacrisis, en met name de daarbij horende maatregelen, zorgen ervoor dat sommige mensen lijnrecht tegenover elkaar staan. Maar niet alleen over de huidige crisis heerst enorme verdeeldheid, deze polarisatie schijnt door in elke laag van onze samenleving: in de politiek, religie en onze normen en waarden.

Jacobine Geel
Jacobine Geel

Maar hoe valt deze verdeeldheid op te lossen? Jacobine op 2 en de remonstrantse geloofsgemeenschap slaan de handen ineen en maken een speciaal tweeluik vol bijzondere gasten die hun licht schijnen op de toenemende polarisatie én hoe we deze een halt kunnen toeroepen.

De remonstranten hebben verdraagzaamheid hoog in het vaandel staan, dus luidt één van de thema's dit jaar ‘Het vergeten WIJ’. Met dit thema willen ze polarisatie onder de aandacht brengen.

In het eerste deel van dit bijzondere tweeluik ontvangt Jacobine Geel in de remonstrantse Geertekerk drie gasten die elk op hun eigen manier bijdragen aan het debat over de verdeeldheid in onze samenleving

Joost Röselaers
Joost Röselaers
Lucelle Comvalius
Lucelle Comvalius

Remonstrants predikant Joost Röselaers vertelt ons meer over het thema dat de remonstranten dit jaar hebben gekozen. Hoe kunnen zij als geloofsgemeente een brug slaan tussen verschillende groepen mensen?

Met onderwijzer Lucelle Comvalius bespreekt Jacobine de rol van het onderwijs in het tegengaan van polarisatie. Hoe kunnen scholen bijdragen aan het debat en voor verbinding zorgen?

Bas Heijne
Bas Heijne
Claartje Kruijff
Claartje Kruijff

Met auteur Bas Heijne spreekt Jacobine over hoe we solidair kunnen zijn naar anderen in een wereld die steeds verder versplinterd lijkt te worden.

Remonstrants predikant Claartje Kruijff vertelt in een persoonlijke column haar kijk op de toenemende polarisatie. 

Benieuwd naar het tweede deel?

Kijk dan op zondag 17 januari om 17:10 uur naar Jacobine op 2 op NPO 2.