Dit jaar is het 70 jaar geleden dat de grootste natuurramp in de Nederlandse naoorlogse geschiedenis plaatsvond: de Watersnoodramp. Volgspot maakt dit jaar een speciale live uitzending om de ramp te herdenken én om naar de toekomst te krijgen. Want zijn we nu, 70 jaar later, wel veilig?

Watersnoodramp

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 keert het water zich tegen ons. Een hevige noordwesterstorm in combinatie met springtij zorgt ervoor dat de dijken breken. Op verschillende plekken in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant stroomt het water het land in, waardoor ruim 1800 mensen en tienduizenden dieren om het leven komen. De Watersnoodramp is de grootste natuurramp in Nederland van de twintigste eeuw.

Watersnoodramp
Watersnoodramp

Zijn we nu veilig? 

Na de Watersnoodramp bouwt Rijkswaterstaat de Deltawerken, om een volgende ramp te voorkomen. Nu, 70 jaar later, lijken we veilig te zijn. Maar ondertussen warmt de aarde op en stijgt de zeespiegel. Zijn alle maatregelen zoals dammen, sluizen en stormvloedkeringen voldoende om het water tegen te houden? Of moeten we ook aan andere dingen denken? Een andere manier van leven misschien, die minder belastend is voor de natuur? 

Watersnoodramp
Watersnoodramp

Live uitzending vanuit het Watersnoodmuseum

Op dinsdagavond 31 januari komt ons radioprogramma Volgspot live vanuit het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Verschillende Zeeuwse makers schrijven speciaal voor deze gelegenheid een nieuw nummer. Artiesten Laurens Joensen, Broeder Dieleman, Maxim Ventulé, Maurits Fondse en Britta Maria schrijven liedjes die terugkijken en ons tegelijkertijd bewust maken van onze eigen kwetsbaarheid. Want willen we een ramp als de Watersnoodramp in de toekomst voorkomen, past maar één antwoord: opwarming van de aarde en daarmee stijging van de zeespiegel tegengaan. Met alles wat in onze macht ligt.

Luister op dinsdag 31 januari tussen 20.00 en 22.00 uur naar Volgspot op Radio 5. Te beluisteren via DAB+ of de NPO Radio 5 app.

Watersnoodramp
Watersnoodramp

Luister ook...

'Toen was ik 12' van Willem Wever maakte een podcast over de Watersnoodramp. Het spannende verhaal wordt verteld voor Mina Verton-Kooijman, die de ramp meemaakte. 



Luister 'Toen was ik 12' over de Watersnoodramp hieronder of in je favoriete podcastapp.

Deze browser wordt door Spotify helaas niet ondersteund. Probeer het in een andere browser of download Spotify voor desktop.

Meer groene inspiratie?

KRO-NCRV geeft om de aarde. Met onze programma's, artikelen en acties proberen we de wereld steeds wat groener te maken. Doe je mee?

Een kas met allemaal planten