symposium st georgen

Frankfurt am Main, 31 oktober 2024 – Bisschop Georg Bätzing van Limburg, voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK), vindt dat het slotdocument van de Synode over de Synodaliteit niet ver genoeg gaat. Hij roept op tot een wettelijke bescherming van synodale structuren in de katholieke kerk. 

Tijdens een vandaag gehouden paneldiscussie aan de Filosofisch-Theologische Hogeschool van Sankt Georgen in Frankfurt am Main zei hij: “We hebben een wettelijke versie nodig van controle, transparantie en verantwoordelijkheid voor kerkelijke autoriteiten. Zolang dit niet veel sterker is gedefinieerd, bestaat er altijd het gevaar van een terugval in de oude cultuur.”

Verrassing

Bätzing was een van de 355 stemgerechtigde deelnemers aan de Synode over Synodaliteit in Vaticaanstad. De DBK-voorzitter vindt dat het belangrijkste moment van de laatste synodeassemblee helemaal aan het einde kwam na de publicatie van het slotdocument. “Het was een echte verrassing. De paus zei: ‘Ik aanvaard dit document met de resultaten die de synode heeft bereikt. En ik geef het aan de universele kerk om ermee te experimenteren’.”

26.10.2024  –  Er komt geen pauselijk postsynodaal leerstuk

Voor Franciscus is dit een nieuw soort synodaliteit, zei Bätzing. Hij voegde eraan toe dat pausen altijd iets van zichzelf toevoegden aan de resultaten van een synode. Door het huidige document van de synode ongewijzigd aan te nemen, vindt daarmee “wat wij in Duitsland onder de Synodale Weg verstaan als raadpleging en besluitvorming” plaats. 

Te timide

Bätzing beschreef het synodale slotdocument van 26 oktober als “te timide”, maar het proces dat daarmee in gang werd gezet is volgens hem “onomkeerbaar”. Hij hoopt dat de resultaten van de synode niet zullen worden gebagatelliseerd, vooral niet in Duitsland. De DBK-voorzitter vervolgde: “Je zou ook kunnen zeggen dat de synode ons vraagt om een synodale raad op te richten.”

Het instellen van de synodale raad met bestuursmacht in de Duitse katholieke kerk was uitdrukkelijk door het Vaticaan verboden. 

Claudia Lücking-Michel, vicevoorzitter van het Centraal Comité van Duitse Katholieken (ZdK) zei tijdens het symposium in Frankfurt: “Onze Duitse Synodale Weg heeft de adem ingehouden en gezegd: nu wachten we af wat er uit Rome komt.”

Maar wie nu zegt: we wachten op Rome, moet volgens Lücking te horen krijgen: ‘Niets daarvan. Kijk maar naar het document: nu hangt het af van wat wij doen.’

Misbruik

Met betrekking tot het onderwerp seksueel misbruik zei Bätzing dat er veel energie was gestoken in teksten daarover die in het slotdocument opgenomen zouden moeten worden. Zelf had hij met geen van beide passages ingestemd: “Omdat ik het zat ben om te praten over tekortkomingen in de kerk als het gaat om systemische oorzaken.”