Rome, 22 juli 2022 - De katholieke Gemeenschap van Sant’Egidio houdt zich naast het sluiten van vriendschap met de armen, vluchtelingenwerk en de bevordering van de interreligieuze dialoog ook bezig met de vredesbemiddeling tussen vijanden in oorlogen en gewapende conflicten. Een van de meest recente bemiddelingen betreft de burgeroorlog in Zuid-Soedan.
Rivaliserende partijen uit Zuid-Soedan zijn afgelopen week op initiatief van Sant’Egidio met elkaar in Rome om de tafel gaan zitten. Na vier dagen onderhandeling sloten zij een akkoord over een staakt-het-vuren en besloten zij de dialoog met elkaar voort te zetten.
Lees ook: Paus kust voeten Zuid-Soedanese leiders (11 april 2019)
De vredesgesprekken, die plaatsvonden van 15 tot 18 juli, werden gemodereerd door deskundigen van Sant’Egidio. De partijen waren de nieuw leven ingeblazen overgangsregering van nationale eenheid van Zuid-Soedan, de South Sudam Opposition Movements Alliance-South Sudan United Front/Army en de Ssoma-Real Sudan People's Liberation.
Zij ondertekenden twee documenten: de routekaart voor de opneming van Real Splm en Ssuf/A in het verificatiemechanisme van het staakt-het-vuren (Ctsamvm) en de routekaart voor een politieke dialoog over de oorzaken van het conflict, aan het eind waarvan de partijen zich ertoe verbonden een alomvattende overeenkomst te ondertekenen.
In het kader van de eerste overeenkomst verbindt Ssoma zich ertoe communicatiecontacten met het Ctsamvm tot stand te brengen; deel te nemen aan een technische workshop die van 2 tot 5 september door het Ctsamvm en Sant'Egidio met Igad en Rjme zal worden georganiseerd; een opleidingscursus te bevorderen voor militair personeel dat in de structuren van het Ctsamvm zal worden tewerkgesteld.
Het tweede door de delegaties ondertekende document verbindt de partijen tot een agenda van vergaderingen die in september, oktober en november 2021 in Rome zullen worden gehouden en die, zoals de bemiddelaars van Sant'Egidio en de internationale waarnemers hopen, zullen leiden tot een definitief vredesakkoord tussen de partijen.
Aanwezig op de bijeenkomst waren onder meer vertegenwoordigers van de regeringen van Ethiopië, Kenia, Oegana, Soedan, Zwitserland en Japan, alsmede vertegenwoordigers van de Europese Unie.
Sant’Egidio was in het verleden de drijvende kracht achter het jarenlange onderhandelingsproces dat in 1992 een einde maakte aan de bloedige burgeroorlog in Mozambique.
De Gemeenschap van Sant’Egidio werd in 1968 in de Romeinse wijk Trastevere door studenten gesticht. In Nederland is zij actief in onder meer Amsterdam, Roosendaal, Utrecht en Apeldoorn.