Haarlem (ANP), 29 maart 2023 - De negentien vrouwen die naar eigen zeggen tussen 1951 en 1979 dwangarbeid moesten verrichten voor de religieuze congregatie van De Goede Herder, hebben hun rechtszaak om erkenning en schadevergoeding verloren. De rechtbank in Haarlem heeft hun eisen verworpen. De zaken moeten als verjaard worden beschouwd. De vrouwen eisten als groep, terwijl hun ervaringen en opgelopen schade individueel onderzocht en beoordeeld hadden moeten worden om te bezien of die verjaring eventueel nog per persoon buiten werking gesteld had kunnen worden.

De vrouwen, die als meisje maatschappelijk in lastig vaarwater belandden, werden soms al op 11-jarige leeftijd tewerkgesteld in instellingen van De Goede Herder. Er werd onder meer genaaid en gewassen, voor bijvoorbeeld warenhuizen en ziekenhuizen, maar zelf kregen de meisjes niets van de opbrengst. Het werd als vrome boetedoening gezien. Een van de vrouwen sprak op de zitting van een “soort gevangenis” en vertelde dat het werk zo zwaar was dat ze vaak flauwviel.

De rechtbank stelde dat de meisjes volgens de "huidige opvattingen niet een passende behandeling" hebben gehad, maar onthield zich van een echt oordeel.

Destijds dachten de zusters juist dat het werk de meisjes “discipline en perspectief” kon bijbrengen, volgens de raadslieden van de tegenpartij. “De zusters hadden het idee dat ze de meisjes klaarstoomden voor hun leven na de instelling”, aldus de advocaten. In veel gevallen voorkwamen de Zusters van de Goede Herder volgens de raadslieden dat meisjes op straat belandden.

De Goede Herder had vestigingen in Almelo, Bloemendaal, Tilburg, Velp en Zoeterwoude. Volgens de eiseressen kwamen de misstanden overal voor. Zij zouden niet eerder is staat zijn geweest om de zaken aan de kaak te stellen, maar pas moed hebben gevat door onder meer een publicatie in de NRC in 2018. Dat verwierp de rechtbank ook, mede omdat de NCRV de kwestie al in 2003 in een uitzending behandelde. Een van de vrouwen kwam daar toen ook al aan het woord en dat leverde veel reacties van lotgenoten op.