Hoera! De Nederlandse televisie bestaat maar liefst 70 jaar, en ter ere daarvan blikt Annemiek Schrijver al wandelend terug op de bijzondere gesprekken die ze voerde met prinses Irene en Herman Finkers in De verwondering. 

De NPO viert van vrijdag 1 tot en met maandag 4 oktober het zeventigjarige bestaan van de televisie in Nederland. Levensbeschouwelijke programma's hebben een belangrijke plek in de geschiedenis van de televisie. 70 jaar TV: Levensbeschouwing blikt terug op verschillende levensbeschouwelijke programma's die de afgelopen 70 jaar op televisie zijn uitgezonden én stelt de vraag; heeft God nog toekomst op TV?

Op zondagochtend 3 oktober trekt Annemiek Schrijver haar wandelschoenen aan voor een wandeling met twee mensen die tijdens haar televisiecarrière grote indruk op haar hebben gemaakt: prinses Irene en Herman Finkers. Samen wandelen ze door de bossen en blikken ze terug op de gesprekken die ze voerden in eerdere afleveringen van De verwondering.

Annemiek Schrijver & Prinses Irene
Prinses Irene

In september 2019 ontving Annemiek Schrijver prinses Irene in De verwondering. Samen hadden zij een inspirerend gesprek over het leven, de natuur, ouderdom en de dood. Prinses Irene vertelt in deze aflevering van De verwondering dat ze niet gelooft dat het leven met de dood is afgelopen, maar dat ze juist nieuwsgierig is naar wat hierna komt. 

Annemiek Schrijver en Herman Finkers
Annemiek Schrijver en Herman Finkers

Annemiek Schrijver ontving in 2016 cabaretier Herman Finkers in De verwondering. Finkers deelde zijn inzicht dat je beter een mooie, kunstzinnige omgangsvorm kunt proberen te vinden om met het mysterie van het bestaan om te gaan dan te proberen het mysterie te verklaren. ‘Hoe meer je het mysterie van het bestaan probeert te verklaren hoe verder je er vanaf komt te staan', zei hij. 

Sander de Kramer en Ako Taher
Ako Taher

Ook Sander de Kramer wandelt deze zondagochtend met een gesprekspartner die een blijvende indruk achterliet. Hij spreekt met Ako Taher, de pianist die jaren geleden Irak ontvluchtte en zich nu thuis voelt in Nederland. 

70 jaar tv: Levensbeschouwing wordt gemaakt in samenwerking met de EO