Er is geen Franse kaas waar de Hollander zo veel van gegeten heeft als brie. Maar de ene brie is de andere niet. Wanneer is brie nou eigenlijk brie?

Namaakbrie

De keuze is reuze als het op brie aankomt. In Nederland heb je brie in verschillende soorten en maten. Vierkant of rond, brie van koe of van geit, roombrie of gewone brie. Gek, want in het land van herkomst heb je eigenlijk maar twee erkende soorten: Brie de Meaux en Brie de Melun. Brie is in tegenstelling tot bijvoorbeeld champagne geen beschermde naam. Het staat kaasfabrikanten over de hele wereld vrij om hun roombrie of geitenkaasbrie de welbekende kaasnaam mee te geven, terwijl ze soms maar weinig met het Franse origineel te maken hebben. Het verklaart wél waarom de briekeuze in Nederland zo reuze is.

'Ik vind dat brie van geitenkaas geen brie mag heten'
  1. Eens 70% (32 votes)
  2. Oneens 30% (14 votes)

Het verschil tussen namaakbrie en echte brie

De erkende briesoorten Brie de Meaux en Brie Melun hebben een AOC-keurmerk en moeten voldoen aan bepaalde regels. Zo bestaat een brie altijd uit rauwe koemelk – zo’n 23 liter per brie – en is het rijpingsproces ten opzichte van andere (namaak)briesoorten lang en kostbaar. Briesoorten zonder het AOC-keurmerk heten wel brie, maar hoeven zich dus niet te houden aan deze regels. Ze worden veelal in grote getalen met hoge snelheid in de fabriek geproduceerd. Waar een Brie de Meaux tot wel zes tot acht weken moet rijpen voordat het stuk kaas kan worden verkocht, is een roombrie met binnen ongeveer tien dagen verkoopklaar. En iets dat acht weken duurt levert natuurlijk veel minder op dan iets wat na tien dagen al te verkopen valt.  

Ook interessant voor jou:

Brie is brie wanneer de maker het brie vindt

Brie is een verzamelnaam voor een witte kaas met een dikke korst. De vorm, de herkomst van de melk en de manier van produceren maakt daarbij niets uit. Al zullen de echte fijnproevers en brieliefhebbers een brie van geitenkaas nooit als brie erkennen.

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

De keuringsdienst van waarde mie