Wat gebeurde er tijdens de Bijlmervliegramp?

Wat gebeurde er eigenlijk tijdens de Bijlmerramp? De Bijlmerramp is een veelgebruikte naam voor een vliegramp in de Amsterdamse woonwijk Bijlmermeer. Op 4 oktober 1992 stortte een vliegtuig van de Israëlische vliegmaatschappij El Al neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. De ramp kostte aan minstens 43 mensen het leven, waaronder de bemanning zelf.

Op de bewuste dag van de Bijlmerramp vertrok het vrachtvliegtuig van El Al met slechte weercondities vanaf Schiphol. Al snel ontstonden er problemen in de lucht. Het vliegtuig verloor twee motoren boven het Gooimeer en moest een noodlanding maken. In hun weg naar een landingsbaan op Schiphol ging de rechtervleugel kapot en boorde het vliegtuig zich in twee flats in de woonwijk Bijlmermeer.

Rampvlucht KRO-NCRV

De crash

Na de crash vlogen de gebouwen in brand en stortten deels in. Brandweerlieden en reddingswerkers waren snel ter plaatse. In de geraakte flats zaten bewoners vast. Enkele ooggetuigen zagen mensen uit wanhoop naar beneden springen. In de uren erna zag de politie dat er plunderingen plaatsvonden. Omwoners en bewoners namen onder meer televisies en magnetrons mee uit de ontruimde woningen. Ook omliggende winkels werden opengebroken. Volgens politierapporten waren ramptoeristen die avond lastig weg te houden.

Wat gebeurde er na de Bijlmerramp?

In de jaren na de ramp werd veel informatie die door El Al en Schiphol was verstrekt door journalisten en bewoners in twijfel getrokken. Zo kampten bewoners, hun huisdieren en hulpverleners met lichamelijke klachten. Veel hadden last van slapeloosheid, chronische luchtweginfecties, pijnen, impotentie en maag- en darmklachten. Later werden er zelfs auto-immuunziektes bij mensen aangetroffen.

Premier Ruud Lubbers en koningin Beatrix op de locatie van de Bijlmerramp

Ook werden er vragen gesteld bij de vracht van het rampvliegtuig. Meteen na de crash kwam naar buiten dat het vliegtuig bloemen, parfum en computeronderdelen vervoerde. Later ontdekte journalisten van Trouw, De Volkskrant en NOVA dat er mogelijk ook chemische middelen werden vervoerd. Deze zouden verband kunnen hebben met de ziektes van bewoners en hulpverleners.

Omdat in de media de geruchten aanhielden, kwam er in 1998 een parlementaire enquête om de overgebleven vragen beantwoord te krijgen. Hieruit bleek dat de politiek en ambtenaren toentertijd niet goed hebben gereageerd. Ook hadden zij hun informatievoorziening niet op orde.

Bijlmerramp, vandaag de dag

Vandaag de dag zijn veel vragen over de Bijlmerramp voor bewoners nog steeds onbeantwoord. Wie waren bijvoorbeeld de mannen in de witte pakken die op die bewuste avond rondliepen? Was er radioactieve lading aan boord die gezondheidsklachten veroorzaakte?

Rampvlucht

In KRO-NCRV’s Rampvlucht werpen een dramaserie, documentaire, podcast en digitale reconstructie een nieuwe blik op deze controversiële vliegramp.  

Rampvlucht KRO-NCRV