Denver, 30 september 2020 - Een aantal dagen voordat Amy Coney Barrett door president Trump werd voorgedragen als nieuw lid van het Amerikaans Hooggerechtshof, was de website van de oecumenische en charismatische gemeenschap People of Praise gehackt. Dat meldt Catholic News Agency (CNA).

Hackers drongen binnen in de database van de site van People of Praise. Rechter Coney Barrett en haar gezin zijn naar verluidt lid van deze christelijke gemeenschap, die deel uitmaakt van de beweging van de charismatische vernieuwing in de kerken.

“Op 23 september 2020 ontdekte ons veiligheidspersoneel een incident via onze website waarbij onbevoegden toegang kregen tot informatie over ons ledenbestand”, zei Sean Connolly, een woordvoerder van de groep, dinsdagavond in antwoord op vragen van CNA over de hack. “Geen verdere details, zoals over degenen die deze inbreuk hebben geïnitieerd, zijn bekend. We hebben onze leden voorzien van middelen voor het geval ze verdachte activiteiten opmerken”, voegde Connolly eraan toe.

People of Praise (‘mensen van lofprijzing’) werd in 1971 in Indiana opgericht. Het is een netwerk van christelijke gemeenschappen. Het lidmaatschap staat open voor iedere gedoopte christen die de Geloofsbelijdenis van Nicea beaamt. De meerderheid van de leden is rooms-katholiek, maar ook episcopalen en protestanten hebben zich aangesloten. People of Praise heeft 22 vestigingen in de Verenigde Staten, Canada en de Caraïben, met ongeveer 1.700 leden. 

Amy Coney Barrett, praktiserend rooms-katholiek en politiek conservatief, werd in 2017 benoemd tot federaal rechter. Tijdens en na de publieke hoorzittingen die voorafgingen aan haar benoeming werd ze flink aan de tand gevoeld over haar geloof en over haar vermeende verbondenheid met de People of Praise, die door sommige media als een sekte werd afgeschilderd. 

Dat People of Praise een sekte is, wordt categorisch verworpen door mgr. Peter Smith, sinds 2014 hulpbisschop van het bisdom Portland in Oregon. Hij is lid van de Broederschap van de People of Praise, een vereniging van priesters die met deze gemeenschap verbonden is. Volgens Smith had deze priestervereniging de volste steun van wijlen kardinaal Francis George van Chicago. Was de People of Praise sektarisch, dan had George er absoluut niets mee te maken willen hebben; bovendien, zegt Smith, zou paus Franciscus hem nooit tot hulpbisschop hebben benoemd. 

De voordracht van Amy Coney Barrett tot opperrechter heeft tot grote woede geleid in het Democratische kamp. Volgens emeritus aartsbisschop Charles Chaput O.F.M. Cap. van Philadelphia wordt die woede mede veroorzaakt door een “virus” van antikatholieke ressentimenten. Dat schrijft de 76-jarige kapucijn op de website First Things. Hij maakt zich zorgen over de godsdienstvrijheid in de VS, nu bijvoorbeeld het opkomen voor traditionele gezinswaarden en de beschermwaardigheid van het ongeboren leven zo zwaar wordt aangevallen.

Als de Senaat akkoord gaat met de benoeming van Coney Barrett tot federaal opperrechter, dan zal het negenhoofdige Hooggerechtshof zes rooms-katholieke justices tellen: chief justice John Roberts, Clarence Thomas, Samuel Alito, Sonia Sotomayor, Brett Kavanaugh en Amy Coney Barret.