Sauca en Kirill

Genève, 3 maart 2022 - In een brief aan patriarch Kirill van Moskou van 2 maart heeft de waarnemend secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken (WCC), het Russisch-orthodoxe kerkhoofd gevraagd te interveniëren om de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te beëindigen.

De WCC wordt sinds het aftreden van Olav Fykse Tveit geleid door de Roemeense godgeleerde Ioan Sauca, priester van de Roemeens-Orthodoxe Kerk.

“Het is met grote pijn en met een gebroken hart dat ik Uwe Heiligheid schrijf”, zegt Sauca in de brief. “De tragische situatie van de oorlog in Oekraïne heeft enorm veel leed en verlies van levens gebracht.”

Encyclopedie: Wereldraad van Kerken

De interim-secretaris-generaal wijst Kirill op de grote hoeveelheid Oekraïners die hun land vanwege het oorlogsgeweld zijn ontvlucht. “De hele wereld kijkt met grote bezorgdheid toe en zoekt naar een teken van hoop op een vreedzame oplossing.”

Sauca zei dat hij elke dag brieven ontvangt uit verschillende delen van de wereld waarin hem wordt gevraagd patriarch Kirill te benaderen om te bemiddelen, zodat de oorlog kan worden gestopt en het lijden kan worden beëindigd.

“In deze tijden van hopeloosheid kijken velen naar u als degene die een teken van hoop zou kunnen brengen voor een vreedzame oplossing”, aldus Sauca. “Ik schrijf Uwe Heiligheid als waarnemend algemeen secretaris van de WCC, maar ook als orthodox priester. Verhef alstublieft uw stem en spreek namens de lijdende broeders en zusters, van wie de meesten ook trouwe leden zijn van onze orthodoxe kerk.”

Vanuit de hele christelijke wereld bestaat de hoop dat de patriarch van Moskou president Vladimir Poetin, met wie hij op goede voet staat, op andere gedachten te brengen. Maar Kirill lijkt juist de Kremlin-propaganda te ondersteunen. Afgelopen zondag zei hij dat “duistere krachten” de Roes bedreigen. Daarmee doelde hij op het oude Kievse rijk, dat het huidige Rusland, Belarus en Oekraïne omvatte.

Kyrill werd in 1946 in Leningrad geboren als Vladimir Michailovitsj Gundjajev. Na zijn opname in de geestelijkheid en zijn priesterwijding klom hij snel op in de hiërarchie. In 1971 kreeg hij de kerkelijke rang van archimandriet en werd hij naar Genève gestuurd om daar de Russisch-Orthodoxe Kerk te vertegenwoordigen in de Wereldraad van Kerken. In 1974 werd hij benoemd tot seminarierector in Leningrad. Twee jaar later werd hij tot bisschop geconsacreerd. In 1981 nam hij deel aan een oecumenisch conferentie in Amsterdam over nucleaire ontwapening. In 1988 kreeg hij de rang van aartsbisschop en in 1991 die van metropoliet. Van de conservatieve vleugel binnen de Russisch-Orthodoxe Kerk kreeg hij veel kritiek vanwege zijn oecumenische gezindheid. Ook kreeg hij het verwijt open te staan voor toenadering tot de Rooms-Katholieke Kerk. Op 27 januari 2009 werd hij tot patriarch van Moskou gekozen.