I have a dream. Zestig jaar geleden sprak Martin Luther King deze legendarische woorden in zijn wereldberoemde speech. Hij liet zich niet weerhouden zijn droom te volgen en nog steeds inspireert hij miljoenen mensen hun droom voor een betere wereld na te jagen. Dit zijn de lessen van King.

Black Lives Matter

In het net verschenen boek Lessen van King gaat historicus Peter Sierksma dieper in op de levenslessen van de wereldberoemde predikant. Sierksma schreef het boek in samenwerking met Harcourt Klinefelter die persvoorlichter was bij Martin Luther King en zijn beroemde speech destijds opnam voor de radio. Klinefelter woont al tientallen jaren in Nederland, waar hij zich nog steeds inzet voor de levensfilosofie van King, de Black Lives Matter-beweging en organisaties als Extinction RebellionIn zijn boek beschrijft Sierksma de belangrijkste lessen die Martin Luther King heeft doorgegeven.

De beroemde busboycot

Een van die lessen is dat je met geweldloos verzet onrecht uit de wereld kunt helpen. Acht jaar voor zijn beroemde speech maakte de predikant ook al het een verschil door zijn rol in het Rosa Parks-incident. King was dominee in de zuidelijke staat Alabama toen de zwarte vrouw Rosa Parks werd gearresteerd, omdat ze weigerde haar zitplaats in de bus af te staan aan een witte passagier. Onder leiding van King riepen burgerrechtenactivisten de zwarte bevolking op om niet meer met de bus te reizen en dat deden ze massaal.

De lessen van King

De boycot duurde ruim een jaar en het openbaar vervoer raakte zoveel passagiers kwijt dat de busfirma failliet dreigde te gaan. Uiteindelijk oordeelde het Hooggerechtshof in Washington dat de raciale scheiding in bussen ongrondwettelijk was. Zwarte mensen in Montgomery mochten voortaan overal in de bus zitten. Dit verhaal is een van de voorbeelden die laten zien hoe belangrijk het is om altijd achter de dromen te blijven staan. Dus: laat je inspireren door zijn overtuigingen en maak jouw wereld én de wereld om je heen mooier, liever en rechtvaardiger!

- Alle mensen zijn gelijk

- Geweldloos protest verzet zich tegen onrecht, niet tegen mensen

- We kunnen niet allemaal King zijn, maar wel een Rosa Parks

- Wees niet bang, zing!

- Je kunt de dromer doden, niet de droom

- We shall overcome: de liefde overwint de haat

CC foto: Flickr/Wiredforlego.