Of het nu gaat om een klein akkefietje of een grote ruzie, vergeven en vergeten kan soms knap lastig zijn. Terwijl vergeving juist zo’n mooie manier is om tot elkaar te komen. Heb jij wel eens moeite met vergeving? Laat je dan inspireren door het Hawaïaanse vergevingsritueel ho‘oponopono.

Vergeving en verzoening

Het is even struikelen over de naam. Ho’o-pono-pono is een oude Hawaïaanse traditie waarbij mensen elkaar vergeven. Het is een familieritueel waarbij je samen op zoek gaat naar harmonie en geluk en bewust oude pijn en negatieve gevoelens achter je laat om zo weer in verbinding te komen met jezelf, elkaar, het universum en het goddelijke. Je zou kunnen zeggen: de spirituele en gelaagde variant van 'zand erover'.

Sjamanistisch familieritueel

Ho’oponopono komt uit het sjamanisme en werd door de inheemse bevolking van Hawaï toegepast als een geestelijk reinigingsritueel. Als er een familievete was of een stevige ruzie, dan werd de sjamaan of een ouder familielid erbij gehaald om een ho‘oponopono uit te voeren. Want iemand die niet zuiver in verbinding kon staan met alles in en om hem heen, zou de goden wel eens boos kunnen maken. Ook als iemand ziek was, werd het ritueel ingezet.

Tem je ego

In de huidige westerse cultuur gaan we heel anders om met vergeving. Het lijkt soms zelfs alsof vergeven steeds moeilijker wordt. En dat terwijl vergeven zoveel beter is dan in je boosheid blijven hangen. Vergeven bevrijdt en maakt ruimte voor positieve energie. Het is ook een manier om je ego te temmen. Want waar boosheid is, zit het ego ons vaak in de weg. 

Vier zinnen

De vertaling van ho’o naar het Nederlands is trouwens ‘iets in gang zetten of doen’. Het woord ‘pono’ wil zoveel zeggen als ‘goed’. Een ho‘oponopono is dus een ritueel om het goed te doen, een oefening in mildheid en mededogen. Je vraagt niet alleen om vergeving, je vergeeft zelf ook. Tijdens een ho‘oponopono herhaal je de volgende vier zinnen: ‘Ik hou van je. Het spijt me. Vergeef me. Dankjewel.’ Dat lijkt kinderlijk eenvoudig, maar het vergt best wat oefening om het vanuit je hart te doen.

‘Ik hou van je. Het spijt me. Vergeef me. Dankjewel.’

Afsluiten met een feestje

Een traditionele ho’oponopono begint met een gebed. Daarna wordt het probleem of de situatie besproken en begint het ritueel waarin iedereen schuld bekent, elkaar vergeeft en de liefde betuigt. Iedereen die bij het probleem betrokken is, moet dat doen en daarbij eerlijk en oprecht zijn. Dreigt het conflict weer op te spelen, dan wordt er een stilte ingelast voor zelfreflectie. Als de vergeving is geslaagd, wordt het ritueel weer afgesloten met een gebed en komt er een feestelijke ceremonie om te vieren dat het probleem is opgelost.

Hedendaagse versie

Zelf een traditionele ho’oponopono uitvoeren is misschien lastig of onwennig, maar je kunt je er wel door laten inspireren. Dat heeft de Hawaïaanse genezeres Morrnah Nalamaku Simeona ook gedaan. Ze paste het ritueel aan met invloeden uit andere culturen en haar eigen kennis van het christelijk geloof en reisde tot haar dood de wereld over om het vergevingsritueel door te geven. Benieuwd naar haar gebed? Hier kun je er eentje luisteren.

Zelf oefenen 

Wil je proberen hoe je vergeeft volgens deze oude Hawaïaanse traditie? Je kunt het met elkaar doen, maar het kan ook alleen. Als je alleen bent, zoek dan een stille plek op en richt je aandacht en energie naar binnen, zoals wanneer je mediteert. In gedachten ga je terug naar je gevoel van frustratie of woede en de situatie waarin het conflict ontstond. Dan concentreer je je op de vier zinnen en koppel je ze aan de persoon die erbij betrokken was. Lepel ze niet gedachteloos op, maar herhaal ze met aandacht tot je voelt dat je emoties verzachten en je boosheid verdwijnt. En daarna? Daarna vier je een feestje!