Thomas Cammaert ontdekt de helende kracht van geluid

Hij zong mee in The Passion, speelt in musicals en heeft altijd de radio aan: Thomas Cammaert houdt van muziek. Dat geluid ook helend kan werken, ontdekt hij in een nieuwe aflevering van Zin in morgen.

‘Muziek betekent heel veel voor mij. Het heeft me door moeilijke periodes heen geholpen. Daarom heb ik heel veel zin in wat ik zo gaan doen. Ik ga op bezoek bij muziektherapeut Yvon Taken en zij neemt me mee in haar muzikale wereld.’

Op de zolder van haar boerderij in de Gelderse achterhoek voert Yvon klankmeditaties uit. Op een kleedje liggen verschillende instrumenten uitgestald: klankschalen, regenmakers, chimes en zelfs een harp. Deze gaat Yvon straks gebruiken om Thomas te laten ontspannen op lichamelijk én geestelijk niveau.

Zin in morgen
Zin in morgen

Goed voor lichaam én geest

Want dat geluid goed is voor lichaam en geest weten we al duizenden jaren. Klanken van bijvoorbeeld een gong, trommel of klankschaal worden gebruikt om het lichaam en de geest weer terug in balans te brengen.

Hoe dat werkt? Heel simpel! Omdat ons lichaam grotendeels uit water bestaat, worden de trillingen die de klanken veroorzaken door het hele lichaam geleid. Dit zorgt voor tal van voordelen: een verbeterde bloedsomloop, een optimale energiestroom, een verlaagd stressniveau én het stimuleert zelfs de hersenontwikkeling.

'Dit is gewoon een cadeautje voor jezelf'

Thomas Cammaert

Reden genoeg dus voor Thomas om dit aan den lijve te ondervinden. Terwijl Thomas zich nestelt onder een warme deken, begint Yvon aan de meditatie. Geen instrument blijft onbespeeld. ‘Elke toon heeft een andere werking op mij’, vertelt Thomas. De een maakt me meer alert en de ander duwt me juist meer de diepte in. Je vergeet compleet waar je bent, dat is heel prettig om te voelen. Dit is gewoon een cadeautje voor jezelf.’

Kijk hier deze aflevering terug