Je neus achterna: dit is de kracht van geur

Een zomerse regenbui, versgewassen beddengoed, pas gemaaid gras: zonder geur zou de wereld maar een saaie boel zijn. Maar wist je al dat geuren ook een belangrijke rol spelen bij de opwekking van emotie? Wij leggen het je uit.

Ongemerkt spelen geuren een heel belangrijke rol in ons leven. Ze laten ons niet alleen weten of er een lekker gerecht wordt bereid, je tóch even onder de douche moet stappen of je het gas aan hebt laten staan, ze hebben ook effect op emoties, lichamelijke processen en kunnen zelfs herinneringen opwekken.

Dat komt omdat geur gekoppeld is met ons ‘oerbrein’, het limbisch systeem. Dit is waar emoties worden verwerkt en gecontroleerd. Geuren worden, in tegenstelling tot andere zintuigelijke prikkels, niet vooraf verwerkt en gefilterd door je hersenen. Dus voordat we een geur bewust waarnemen, kunnen er onbewust al allerlei emoties en herinneringen zijn opgewekt.

Dit is waarom de geur van appeltaart je doet denken aan de gezelligheid bij je oma, het parfum van je ex-geliefde je een beetje hartzeer geeft en een bloeiend boeket je doet verlangen naar de zomer.  

Heilzame geuren

Geuren zijn ook (in)direct betrokken bij allerlei processen in je lijf. Van je ademhaling en de snelheid van je hartslag, tot de productie van hormonen. Met de juiste kennis kun je de kracht van geur dus zowel lichamelijk, als geestelijk in je voordeel laten werken. Dit wordt ook wel aromatherapie genoemd.

Bij aromatherapie wordt gebruik gemaakt van etherische oliën die op natuurlijke wijze worden gewonnen uit heilzame bloemen, planten, zaden, vruchten, harsen en houtsoorten. Deze oliën beschermen de plant of bloem tegen ziektes, helpen bij het aantrekken van nuttige insecten en bevatten de levenskracht van de plant.

 

Hersengolven

De geur van deze oliën hebben effect op de frequentie van onze hersengolven, waardoor er stoffen vrijkomen die onze emoties kunnen beïnvloeden. Zo kan geur ons laten ontspannen, onze angsten in toom houden en kan het zelfs pijn onderdrukken.

Ga dus eens goed bij jezelf na waar je behoefte aan hebt. Wil je bijvoorbeeld beter slapen, heb je last van stress of kan je levenslust wel een oppepper gebruiken? Onderzoek welke geuren daar positief aan kunnen bijdragen en haal ze in huis. Het lijstje hieronder kan je daar alvast bij helpen.

Geuren met een ontspannende werking

Jasmijn, kamille, lavendel, marjolein, sandelhout, vanille

 

Geuren die je helpen concentreren

Citroen, eucalyptus, limoen, rozemarijn, pepermunt, sinaasappel

 

Geuren met een opwekkende werking

Ceder, munt, rode roos, eucalyptus, magnolia, muskus, rozemarijn

 

Geuren die je creativiteit aanwakkeren

Bergamot, cipres, citroen, geranium, limoen, mirre, passiebloem

 

Geuren voor een positief gevoel

Cipres, citroen, geranium, grapefruit, limoen, rozemarijn

 

Geuren voor een goede nachtrust

Lavendel, sandelhout, ylang ylang, mandarijn, sinaasappel, ceder, bergamot

Kim-Lian van der Meij ontdekt de kracht van geur

In Zin in morgen ontdekt Kim-Lian van der Meij welke geuren haar persoonlijk aanspreken en raken. Benieuwd geworden? 

Kim-Lian van der Meij