Relaxte viervoeter: mediteren met je huisdier doe je zo

Dat mediteren een positieve uitwerking heeft op mensen, is niets nieuws onder zon. Maar wist je al dat ook je huisdier wel wat mindfulness kan gebruiken?

Het helpt tegen depressie, stress, angst en zelfs pijn: de lijst met positieve effecten van meditatie is eindeloos. Meditatie draait volledig om rust en stilte. Door op het hier en nu te focussen probeer je je geest volledig tot rust te laten komen.

 

Verbinden met je dier

En dat werkt dus niet alleen voor mensen, ook je huisdier kan zo’n zenmoment goed gebruiken. Kim-Lian van der Meij probeert het in Zin in morgen uit met haar ‘bonushond’ Freddie.

Samen ondergaan ze een volle maan meditatie, want net als mensen zijn dieren vaak onrustiger tijdens de volle maan. Het ideale moment dus om even stil te staan en te verbinden met je dier.

Hoe werkt het dan?

Roep je trouwe vriend bij je en ga goed voor de meditatie zitten. Start met wat lichte stretchoefeningen en begin tegelijkertijd op je ademhaling te letten. Breng nu je aandacht naar je dier door hem eens goed te aaien. De aaibewegingen maak je vervolgens steeds langzamer zodat jij en je dier het rustig kunnen ervaren.

Sluit de meditatie af met een hartsverbinding. Leg één hand op je eigen hart en je andere op dat van je hond. Blijf een tijdje zo zitten totdat jij én je dier helemaal tot rust gekomen zijn.

Tip!

Heb je te maken met een eigenwijs dier dat de benen neemt? Houd ‘m dan niet tegen maar laat je huisdier z’n gang gaan. Probeer later opnieuw weer contact te maken.

Eenmaal thuis probeert Kim-Lian de meditatie uit op haar eigen honden. Die niet alleen héél sociaal en lief zijn, maar ook behoorlijk druk.

Kim-Lian met hond
2 min 21 s
Deze video op je eigen site plaatsen