Met 'Sacred Combat' op zoek naar het wezen van mannelijkheid

Thomas Cammaert is allesbehalve een vechtersbaas, toch zagen we hem in Zin in morgen in een vechtpartij met een andere man. Wat is de bedoeling van zo'n 'sacred combat'?

Sacred Combat

De speciale vorm van vechten werd naar Nederland gebracht door Sacred Sons, een uit Amerika afkomstige groep mannen die over de hele wereld bijeenkomsten organiseren over mannelijkheid, zelfontwikkeling en broederschap. Docent levensbeschouwing Oskar Kroes bezocht zo’n sessie en was meteen verkocht. Zelfs zó dat hij deze bijeenkomsten nu zelf faciliteert in Nederland.

Tijdens die ceremonies onderzoeken de aanwezige mannen (‘broeders’) wat man-zijn voor hen betekent. Wat doe je met uitdagingen en angsten? Hoe kun je krachtig en dapper zijn en tegelijk in contact blijven met je gevoelvolle, liefdevolle kern?

Ceremonie

De ceremonie vindt plaats in een ‘gewijde’ ruimte, wat zoveel betekent dat iedereen veilig is. Dat moet ook wel, want je gaat figuurlijk behoorlijk met de billen bloot. Om te beginnen beantwoord je aan wildvreemden heel persoonlijke vragen over de maskers die je draagt en wat je niet van jezelf durft te laten zien.

Maar een groot deel van de bijeenkomst gaat niet over praten, juist niet. Zo is er de oefening ‘de naakte stem’, waarin je wordt uitgenodigd om het meest pure geluid te maken dat hoort bij wat je voelt. Zonder woorden, liedjes of iets wat je is aangeleerd. Een hele uitdaging, want hoe klinkt onzekerheid? Hoe geef je klank aan angst?

Klappen

Na wat fysieke oefeningen en ademhalingstechnieken begint het gewijde gevecht, de sacred combat. Iedereen staat in een cirkel en één deelnemer stapt naar binnen en nodigt een ander uit om hem in het gevecht te ontmoeten. Het gaat dan totaal niet om winnen en verliezen of wat voor stoerheid dan ook. Het is meer als samen dansen en energie uitwisselen. Al worden er daadwerkelijk ook flinke klappen uitgedeeld.

Wat je daarbij voelt, verschilt per persoon maar het zou best eens een wake-up call kunnen zijn. Zoals Oskar Kroes op zijn website vertelt over zijn eerste gevecht: ‘De klappen die ik kreeg, bleken me uiteindelijk wakker te meppen, zodat ik me realiseerde dat ik diezelfde krachten in mijzelf daadwerkelijk ook heb!’.

Menselijkheid

Misschien staat het ‘gewijde gevecht’ ook gewoon voor het gevecht dat we allemaal zo nu en dan met onszelf leveren. Deze bijeenkomst staat weliswaar in het teken van mannelijkheid, maar zoals Thomas het na afloop zo mooi zegt: mannelijkheid is in essentie menselijkheid.

Kijk hier deze aflevering

Meer informatie over Sacred Combat vind je hier.