De laatste warme dagen liggen achter ons, de bomen beginnen langzaam te verkleuren en de regen komt met bakken uit de hemel: de herfst is begonnen.

Op zaterdag 23 september, om 08.49 uur om precies te zijn, staat de zon loodrecht boven de evenaar. Dit moment, die de herfstequinox wordt genoemd, luidt officieel de herfst in. De dag en de nacht zijn dan bijna precies even lang, maar vanaf dat moment wint het donker het van het licht. Van oudsher is dit een moment van balans, reflectie en dankbaarheid.

De balans opmaken

Tijdens de herfstequinox wordt door paganisten, mensen die een bonte verzameling van oude natuurreligies aanhangen, het oogstfeest Mabon gevierd. Dit feest vindt zijn oorsprong in het keltische geloof, waar de oude Kelten de goden bedankten voor een goede oogst en hen bescherming vroegen voor de donkere tijd die voor hen lag. En dit ritueel kan een mooie inspiratie zijn voor jouw eigen ‘oogstfeest’.

Want het begin van de herfst is de tijd van het jaar waarin je je langzaam terugtrekt en opmaakt voor de wintermaanden. Je mag nu uitrusten van al het werk dat je de afgelopen tijd hebt verricht. De herfstequinox is het uitgelezen moment om eens de balans van jouw eigen ‘oogst’ op te maken. En dan bedoelen we natuurlijk niet jouw geteelde komkommers en tomaten.

Je eigen herfstritueel

Wees dankbaar voor de doelen die je het afgelopen jaar hebt behaald, de kansen die je hebt gegrepen en de wensen die zijn uitgekomen. Maar sta ook stil bij de zaken die minder goed gingen en die je niet mee de herfst in wil nemen. De lessen die je hiervan leert zijn dan weer de voedingsbodem (we pakken het oogstthema nog even door) voor nieuwe persoonlijke groei.

Je kunt de herfstequinox extra kracht bij zetten met je eigen ritueel. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje.  

Waar ben jij dankbaar voor?

Sta stil bij alles waar je dankbaar voor bent. Je kunt dit helemaal invullen op je eigen manier: je kunt het opschrijven, hardop voor jezelf uitspreken of met je dierbaren bespreken.

Laat het los

Net als de bomen die hun blad verliezen, is de herfst voor jou ook een moment van loslaten. Dit kan met een ritueel van jouw keuze. Bij het bekendste ritueel schrijf je dat wat je los wil laten op een vel papier dat je vervolgens laat verbranden. Maar je kunt natuurlijk ook je creativiteit de vrije loop laten en zelf een ritueel maken.

Organiseer een etentje

De herfst is een tijd van oogst en overvloed. Nodig daarom al je dierbaren uit voor een heerlijk diner en vraag of iedereen zijn favoriete gerecht meeneemt. Tijdens het eten kun je met elkaar delen waar je dankbaar voor bent.

Vier de herfst

Gouden bladeren, paddenstoelen en waterige zonnestralen: de herfst is één van de mooiste seizoenen. Vier de herfst met een stevige boswandeling, raap kastanjes en bereid een lekker soepje voor.