Een omhelzing, een hand op je schouder of een massage: aanraking is belangrijker dan je denkt. Het verbindt, geeft energie en maakt gelukkiger. Wil jij iemand blij maken? Geef die persoon eens een handmassage. Zin in morgen legt uit hoe je dat aanpakt én waarom aanraking zo belangrijk is.

De kracht van aanraking

Aanraking is goed voor je. Je voelt het eigenlijk al als iemand je omhelst, knuffelt of masseert: je lichaam ontspant en onrustige gedachten verdwijnen. Bij een liefdevolle aanraking maakt je lichaam oxytocine aan, het bekende 'gelukshormoon' waar je je beter van gaat voelen. Liefdevolle aanraking verlaagt ook het niveau van het stresshormoon cortisol in je lichaam. Dat is belangrijk, want een langdurig te hoog cortisolgehalte kan allerlei vervelende klachten veroorzaken zoals slaapproblemen, hoge bloeddruk of negatieve gevoelens.

Verbinding

Aanraking zorgt ook voor verbinding met elkaar. Dat begint al bij baby’s. Aanraking versterkt de band met hun ouders en zorgt er tegelijk voor dat baby’s zich beter ontwikkelen. Een knuffel kan ook letterlijk de pijn verzachten, denk maar aan een kind dat je troost als het is gevallen. En goed nieuws: dat werkt ook nog als je volwassen bent.

Zo geef je een handmassage

Wil je iets liefs doen voor een ander? Geef dan een keer een handmassage aan iemand die het kan gebruiken. Een vriend of vriendin die niet lekker in zijn vel zit, je vader of moeder, een ouder of eenzaam iemand die wat extra aandacht kan gebruiken of iemand die geen massage kan betalen. Het is niet moeilijk en het effect is groot. Zo doe je het:

Zorg dat je massageolie meeneemt. Zoete amandelolie bijvoorbeeld. Maar het kan ook met bodymilk of gewoon met handcrème.

Ga op een stoel tegenover elkaar zitten. Leg een kussen op je schoot met een handdoek erop en zorg dat de hand van de ander ontspannen op jouw knie kan rusten. Je kan de hand van de ander ook op een tafel laten rusten.

Verdeel een ongeveer een theelepel olie of crème over je handen en leg eerst de hand van de ander tussen jouw handen. Wrijf de olie of lotion zachtjes met je volle hand in op de hand van de ander. Neem ook de vingers, de pols en eventueel de onderarm mee.

De palm van de hand

Leg de hand met de palm naar boven in je eigen handen en masseer de binnenkant van de hand door met een lichte druk je duimen in cirkels naar buiten te draaien. 

De rug van de hand

Draai de hand van de ander om en masseer de rug van de hand met allebei je duimen. Dit doe je weer door met een lichte druk wrijvend rondjes te maken. Je masseert de hele bovenkant van de hand tot aan de pols. 

De pols

Hou net boven de pols de onderarm vast met je ene hand en draai de hand van de ander langzaam rond. Dit doe je beide kanten op. Dit is goed voor het polsgewricht. Daarna masseer je met je duimen de pols door wrijvende bewegingen te maken rondom de pols.

De duimmuis

Hou de hand van de ander met de palm naar beneden vast met je ene hand en masseer nu de duimmuis. Dat is het zachte stukje vlees tussen de duim en de wijsvinger. Je kunt hier ook wat steviger druk uitoefenen met je duim en wijsvinger. Dit kan verlichtend werken voor mensen met hoofdpijn of migraine.

De vingers

Hou de hand van de ander vast met je ene hand en masseer met je andere hand de vingers. Pak de vingers vast tussen je duim en je wijsvinger en wrijf met kleine draaiende bewegingen om de vingerkootjes. 

Masseer tot slot de hele hand nog een keer en laat de hand nog eventjes liggen in de jouwe voor dat je aan de andere hand begint.

Liever een video kijken? Dit is een duidelijke uitleg van een handmassage.