We kennen het altaar als een plek in kerken of tempels om goden, heiligen en geesten te eren. Maar ook thuis hebben steeds meer mensen een altaar om tot bezinning te komen. Wil jij een huisaltaar maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Zo werkt het.

Het Latijnse altare stamt van altus ('hoog') en ara 'offerplaats'. Waarschijnlijk heeft het woord ook iets te maken met adolere, wat 'doen geuren', en 'een offer verbranden' betekent. In de katholieke Kerk is het altaar de zware tafel van steen of hout waarop tijdens de eucharistie brood en wijn worden neergezet om te herdenken dat Christus door zijn dood een offer voor de mensheid heeft gebracht.

En zo hebben alle religies hun eigen altaars en ook thuis hebben mensen steeds vaker een eigen huisaltaar, een plek in je huis die je speciaal inricht om iemand of iets te eren. Het is een heilig hoekje waar je even naar binnen kunt keren en stilstaat bij wie of wat je dierbaar is. Een eigen krachtplek dus, waar je ook naartoe kan als je alleen maar even tot rust wil komen.

 

Altaar om te rouwen

In Zin in morgen gaat Sosha op bezoek bij Romy die mensen helpt met het vormgeven van hun rouw via een huisaltaar. Sosha leert ook haar eigen altaar maken om haar moeder te herdenken: ‘Ik voel nu nog meer haar energie in huis. Door de persoonlijke spulletjes die op het altaar liggen worden de herinneringen aan mijn moeder sterker. Aan de spullen zitten verhalen verbonden die weer naar boven komen. Dat brengt mij een gevoel van blijdschap en dankbaarheid. Soms ook verdriet, maar dat mag er ook zijn.’

Kies de plek

Als je zelf aan de slag gaat met een huisaltaar, onthoud dan: een altaar maak je niet in één keer. Eigenlijk is een altaar nooit af omdat je leven ook altijd verandert. Begin eerst met het bepalen van een geschikte plek. Een stil hoekje in huis bijvoorbeeld. Of juist een plek waar je vaak bent. Je kunt je altaar op een kastje maken, maar ook laag bij de grond neerzetten, zodat je ervoor kan gaan zitten of knielen.

 

Energetisch centrum

Een huisaltaar bouw je langzaam op rond een energetisch centrum. Vanuit dat punt zal de energie zich verspreiden, is de gedachte. Denk bijvoorbeeld aan een mooi beeld of een foto van mensen die je dierbaar zijn of iemand die niet meer leeft. Het kan ook een voorwerp zijn met persoonlijke waarde voor jou. Het maakt niet uit wat je kiest, het is immers jouw persoonlijke leven en jouw altaar.

 

Betrek de elementen

Als alle energieën - aarde, water, vuur, lucht en metaal - aanwezig zijn in je altaar, dan versterk je de energie, zo is de overtuiging. Kies spulletjes die deze elementen vertegenwoordigen of afbeeldingen uit die er symbool voor staan. Een klein vaasje met een bloem bijvoorbeeld of een plantje uit de tuin voor de elementen water en aarde. Een kaars staat voor het element vuur en wierook symboliseert het element lucht. Voor metaal kun je een sieraad neerleggen waar je aan gehecht bent.

 

Maak er een ritueel van

Als je altaar ‘klaar’ is, bezoek het dan dagelijks en sta stil bij datgene of diegene waar jij je altaar voor hebt gemaakt. Brand een kaarsje of wat wierook en mediteer vijf minuten (korter of langer kan natuurlijk ook) bij je altaar. Laat alle andere gedachten over wat je nog moet die dag even rusten. Je kunt ook muziek afspelen of een bloemetje ‘offeren’. In veel culturen leggen mensen ook voedsel zoals rijst en vruchten en soms ook cola en sigaretten (!) op hun altaar, om de geesten tevreden te houden.