Wie een potje zongedroogde tomaat koopt, koopt niet alleen tomaten die dagenlang in de zon hebben gelegen. Ook insecten die van de zonovergoten tomaat hebben genoten, zijn terug te vinden in de goedgevulde glazen potjes in de supermarkt. De Keuringsdienst schijnt licht op de zongedroogde tomaat en gaat op insectenjacht.

Zou jij nog zongedroogde tomaten kopen nu je dit weet?
  1. Ja 54% (2658 votes)
  2. Nee 46% (2240 votes)

Droogproces

Dat er insecten of delen van insecten in de potjes zongedroogde tomaten zitten, is nog zo gek niet als je naar het droogproces kijkt. De tomaten liggen namelijk zo’n zeven dagen te drogen op open velden. Er worden geen doeken of andere beschermingsmiddelen gebruikt om de tomaten te beschermen tegen ongedierte. Op het veld hebben de insecten dus vrij spel om uitgebreid van het zonnetje én de zongedroogde tomaat te genieten.

Nadat ze van het veld worden gehaald, worden ze nog wel gewassen. Maar de hardnekkige insect, die zich goed heeft vastgebeten in de tomaat, wil die wasbeurt nog wel eens soort van overleven, oftewel: er blijven delen van het insect in of aan het vruchtvlees plakken. 

Ook interessant voor jou:

Wie bepaalt hoeveel insecten erin mogen zitten?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bepaalt hoeveel insectendelen er maximaal in de producten mogen zitten. Het wordt momenteel afgeraden om meer dan 45 gram insecten per dag te eten. In insecten zit namelijk de stof chitine, een bouwstof voor het pantser van het insect. Het advies om niet meer dan 45 gram te eten komt doordat een hogere dagelijkse inname nog niet is onderzocht. 

Meer eten met insecten

Insecten in ons dagelijkse eten komt vaak voor, bewust of onbewust. Zo zitten er in dadels ook vaak insectenresten om dezelfde reden als bij de zongedroogde tomaat. Een voorbeeld waarbij bewust insecten worden gebruikt zijn bijvoorbeeld roze koeken en fristi, waarvoor het bloed van vrouwtjesluizen wordt gebruikt om deze producten de welbekende roze kleur te geven.

Maar weet dat het bij de zongedroogde tomaten niet bewust, maar onbewust gebeurt. Het is niet ondenkbaar dat er wat extra proteïne in zit, maar hier proef je niets van. Het zijn vaak kleine delen van een insect die niet zonder behulp van een microscoop zichtbaar zijn. De zongedroogde tomaten behouden dus de smaak van Italië... of beter gezegd van Turkije.

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Kvw zetmeel