De Keuringsdienst krijgt ze aan de lopende band. Prangende vragen van oplettende kijkers. Maar geen vraag werd ons zo vaak gesteld als deze: wordt een zongedroogde tomaat ook echt in de zon gedroogd? Want hoe doen ze dat voor die prijs en als ze echt zongedroogd zijn, waar gebeurt dit dan?

Oorsprong

Italianen zijn dol op tomaten. In vele bekende gerechten van Italiaanse afkomst zit tomaat verwerkt. Maar de tomaat is een zomerproduct en dus hebben Italiaanse boeren lang geleden iets bedacht. Door de tomaat te drogen in de zon met droge en hete lucht blijven ze tot wel twaalf maanden goed. En dat is lang genoeg om ook tijdens de barre wintermaanden van de dan zongedroogde tomaat te genieten. 

Keuringsdienst van waarde over zongedroogde tomaten

Van salades tot tapenades, pizza's tot pasta's: elke schotel is er zomers mee te maken. Goed ook voor die Italiaanse touch. Maar hoe doen ze dat eigenlijk, honderden miljoenen tomaatjes open en bloot bruin laten bakken? 

Ersin zongedroogde tomaat

Proces 

Zongedroogde tomaten worden van origine dus wel degelijk in de zon gedroogd. Het proces om van een tomaat een zongedroogde tomaat te maken duurt ongeveer een week. Nadat de tomaten zijn geoogst zijn, worden ze eerst gehalveerd en gezouten. 

Na een week zonnebaden is zo’n negentig procent van de originele tomaat verdampt. Het kan wel eens voorkomen dat het proces wat vertraging oploopt, bijvoorbeeld als het één of meerdere dagen bewolkt of regenachtig is. Tot zover de oorsprong van de zongedroogde tomaat. Maar heeft de zongedroogde tomaat die we kennen uit de supermarkt ook in de zon gebakken en zo ja, waar gebeurt dit dan?

Ook interessant voor jou:

Made in Turkije 

Wie zich tot het etiket richt, ziet Made in Italy staan. Een logische aanname zou zijn dat de tomaten dan ook daar zijn gedroogd, maar de term Made in Italy zegt niets over waar de zongedroogde tomaat écht gedroogd is. 

De zongedroogde tomaten uit de potjes uit de supermarkt komen voornamelijk van Turkse bodem en worden daar ook in de zon gedroogd. Turkije is met 85 procent de grootste leverancier van zongedroogde tomaten. In de aflevering werd duidelijk dat er in Italië maar een paar kleine producenten zitten. 

Maar wat is er dan Made in Italy aan? Italië importeert de tomaten, verandert het product door er een andere verpakking, een sticker op te plakken of een extra ingrediënt aan toe te voegen. En dat geeft de Italianen het recht om te beweren dat de zongedroogde tomaten Italiaans zijn. Kortom: Een zongedroogde tomaat heeft liggen bakken in het zonnetje, maar niet op de plek waar je het met een label Made in Italy zou verwachten. 

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Vleeswaren supermarkt