Zo maak jij je eigen brood!

In Nederland staan de velden er vol mee: graan. Een belangrijk ingrediënt als je brood wil maken. Maar hoe doe je dat precies?

"Dit duurt uren"

De kandidaten in Nieuwe Boeren kregen de opdracht van rasechte boeren Arnold en Rianne om brood te maken. De deelnemers hebben op de boerderij niet de 'technologie van nu' en moeten dus het graan zelf malen tot meel en dat weer verwerken tot bloem. Dat zorgt wel voor een uitdaging vindt Jethro. Hij onderschatte de tijd flink die het kost om brood te maken. "Ik dacht dat meel naar bloem verwerken veel sneller ging, maar dit duurt uren." 

Iedereen aan de eettafel
28 s

Jethro heeft de tijd die het kost om helemaal zelf brood te maken een beetje onderschat. "Dat meel naar bloem verwerken, ik had gehoopt dat dat sneller zou gaan, maar dit gaat over uren."

Zo maak je je eigen brood!

Nu zit je misschien niet op een boerderij waar de tijd heeft stilgestaan, maar je eigen brood maken kan nog steeds net zo goed! Je kunt ervoor kiezen om net als Jethro zelf je graan te malen, maar je kunt ook een makkelijker recept volgen. Want voor brood heb je niet veel nodig:

Ingrediënten

550 gram volkorenmeel

375 gram water (lauwwarm)

16,5 gram verse gist

10 gram boter (op kamertemperatuur)

6 gram suiker

8 gram zout

Bloem (voor het werkblad)

Gist oplossen en ingrediënten mengen

Los de gist op in een klein deel van het water. Meng de rest van de ingrediënten samen en kneed het voor een goed deeg. Laat het 20 minuten voorrijzen. 

Deeg oppunten 

  • Maak het deeg lang.
  • Vouw de buitenste punten van het deeg naar het midden.
  • Rol het deeg op.
  • Leg het opgepunte deeg met de naad naar beneden neer.

Laat het deeg nu 50 minuten rijzen. 

Deeg lang maken

  • Leg het opgepunte deeg met de sluiting naar boven op het werkblad. Sla de lucht uit de punt.
  • Druk het deeg verder plat tot je een rechthoekige en platte vorm hebt.
  • Sla de buitenkanten naar binnen.
  • Rol de plak regelmatig op. Let erop dat de sluiting van het deeg onder ligt.
  • Leg het brood in het ingevette broodblik.

Laat het deeg nu nog 90 minuten narijzen. Het brood moet bol boven het broodblik uit komen. 

Stomen

Verwarm je oven voor op 230 graden Celcius. Zet een ovenschaal die voor de helft gevuld is met water in je oven of gebruik de ingebouwde stoomfunctie.

Bakken

Zet nu je broodblik in de oven en verlaag de temperatuur naar 210 graden Celcius. Bak het brood in 40 minuten gaar. Open 5 minuten voor eindtijd de oven zodat de stoom kan ontsnappen. Haal vervolgens de ovenschaal eruit. En klaar! Je kunt lekker genieten van je eigengemaakte brood. 

Bekijk hier hoe Jethro's brood eruitziet!

Wil je een lekkere soep maken om je eigengemaakte brood in te dippen? BinnensteBuiten heeft voor jou een heerlijk recept voor pompoensoep!

Bekijk hier hoe je de pompoensoep maakt

Wil je meer groene verhalen?

Wij bundelen voor jou interessante tips, verhalen en video's over duurzaamheid. 

Ik ben benieuwd