De zoektocht van Frank: geloven met een kritische blik

Wat doet het met een geloofsgemeenschap als blijkt dat haar leraar zich schuldig heeft gemaakt aan verschillende vormen van misbruik? De Boeddhistische Blik zendt twee verschillende films uit, die vanuit verschillende perspectieven deze machtsverhouding tussen mentor en leerling voor het voetlicht brengen.

In Blazen in het vuur volgen we de worstelingen van muzikant Frank, die 25 jaar volger was van de boeddhistisch leraar Sogyal Rinpoche. Deze van oorsprong Tibetaanse leraar werd wereldberoemd met zijn bestseller Het Tibetaanse boek van leven en sterven uit 1993. Zijn organisatie RIGPA verzorgt boeddhistisch lessen in Europa. Al in 1995 wordt hij beschuldigd van seksuele intimidatie en het misbruiken van donaties voor een luxe levensstijl.

In 2016 concludeert een extern bureau dat een aanzienlijk deel van de beschuldigen terecht is. In 2017 treedt Soygal Rinpoche af als geestelijk leider van RIGPA. Veel leden, waaronder Frank, stappen op, maar een kleine groep blijft loyaal aan de leraar. Wanneer Sogyal Rinpoche in 2019 overlijdt, reist Frank naar India om zijn crematie bij te wonen. Hij wil daar niet alleen afscheid nemen van zijn leraar, maar ook in gesprek gaan met de mensen die Soygal Rinpoche zijn blijven volgen.

Muzikant Frank
Muzikanten aan het spelen

Hij voelt de behoefte uitdrukking te geven aan zijn ongemak van toekijken maar niet in actie komen. Er blijkt weinig ruimte voor dialoog, waardoor het ook een afscheid van zijn vrienden wordt. Het afscheid gaat gepaard met vertwijfeling. Frank neemt zijn toevlucht tot een innerlijk onderzoek.

Hoe kun je geloof behouden en tegelijkertijd kritisch zijn? Ligt er een antwoord in de erkenning dat de waarheid niet extern kan worden gevonden en in de eenzaamheid die volgt op verlies? Een reis naar verbinding, eenzaamheid en de rol van de volgeling in machtsverhoudingen.

De Boeddhistische Blik: Blazen in het vuur zie je zondag 28 mei om 15.20 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.