In een nieuwe Jacobine op 2 de vraag: Als we beter voor de aarde zorgen, zorgen we dan ook beter voor onszelf?

Afgelopen maand werd in meerdere steden over de wereld gedemonstreerd om aandacht te vragen voor de planeet. Voorspelde klimaatveranderingen schetsen doemscenario’s van een aarde die niet meer leefbaar is voor komende generaties.

Met de klimaattop in het vooruitzicht gaat Jacobine Geel in Jacobine op 2 in gesprek met drie inspirerende gasten die een grote liefde koesteren voor de natuur. Wat leert de natuur ons? En welke levenslessen en verborgen schatten zullen we aantreffen wanneer we duurzamere keuzes maken?

Tamsin Calidas
Marianne Thieme

Om dat te onderzoeken spreekt Jacobine Geel met de Britse schrijfster Tamsin Calidas, bekend van het boek Ik ben een eiland. Zeventien jaar geleden verruilde ze het drukke en bruisende Londen om te gaan wonen op klein en dunbevolkt eiland in de Schotse Hebriden. In haar populaire boek Ik ben een eiland beschrijft ze op meeslepende wijze haar leven, van de eenzaamheid die erbij komt kijken tot aan de nieuwe levenskracht die ze vond in de ruige natuur. Voor het eerst vertelt Calidas op Nederlandse televisie over haar leven op het eiland.

Jacobine Geel spreekt deze aflevering ook met Marianne Thieme, medeoprichtster en voormalig partijleider van de Partij voor de Dieren. Samen blikken ze vooruit op de klimaattop in Glasgow, die eind deze maand van start gaat. 

Merijn Tinga
Jacobine op 2

Ook spreekt Jacobine met beeldend kunstenaar Merijn Tinga. Tinga, die zichzelf de Plastic Soup Surfer noemt, vraagt met zijn kunst en activisme aandacht voor de problemen die veroorzaakt worden door zwerfafval. Zo voerde hij van 2016 tot en met 2020 campagne voor de invoering van statiegeld op kleine pastic flesjes en blikjes.

De muzikale afsluiter wordt deze week verzorgd door Erminia Fernandez Cordoba, die een spaanstalig lied zingt over de aarde