Uber Trochez woont in het dorpje Lomitas, aan de voet van het Andesgebergte in Colombia. Vroeger was hij een fanatiek voetballer, maar op jonge leeftijd is hij blind geworden. Sindsdien traint hij de straatarme jongens uit de omgeving. Zo probeert hij te voorkomen dat ze aan de drugs raken of in de criminaliteit belanden. Maar zonder diploma’s moet Uber knokken voor zijn bestaan. 

 

Ondanks zijn blindheid is Uber heel energiek. Met versleten voetballen en te weinig pesos om voetbalshirtjes te kunnen huren weet hij toch steeds weer de jongens op het voetbalveld te motiveren. Via zijn gehoor weet hij ongeveer waar de bal wordt gespeeld. Hij is zelfs in staat om wedstrijden te coachen. Hij ‘hoort’ wie er aan de bal is, door de stemmen van de jongens.

Uber heeft geen officiële diploma’s en zonder officiële positie krijgt Uber geen materiaal, ballen of voetbalshirts. Hij gaat het gesprek aan met de plaatselijke bestuurders, maar dat levert niets op. Hij woont zelfstandig in een klein huisje, plukt vijgen van z’n boom en wast de shirtjes van de jongens uit z’n team. Als hij naar de stad moet, klimt hij voorop de fiets bij z’n trouwe voetbalvriend Pacho.

De blinde voetbaltrainer is geregisseerd door Paul Cohen in samenwerking met Martijn van Haalen. En geproduceerd door CPS FILMS in samenwerking met KRO-NCRV.

2Doc: De blinde voetbaltrainer, dinsdag 11 mei om 22.35 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.