De wereld filmen terwijl deze stilstaat. Regisseurs Petra en Peter Lataster-Czisch richtte hun camera op hun eigen leefomgeving tijdens de pandemie. Een wereld die alleen nog bestond uit de buren, de tuin, dieren, planten en zichzelf. Drie jaar later lijkt dit haast absurd.

Kwetsbaarheid in stadse natuur 

Met toenemende verwondering keken Petra en Peter naar de mini-jungle in hun tuin. Ze verbaasden zich over de schoonheid en kwetsbaarheid van hun kleine stukje stadse natuur. Ze ontdekten dat zich daar grote en kleine drama’s afspelen: een kraaienstel voedt een jong op, een spin verdedigt in een gevecht op leven en dood haar buit tegen een rooflustige wesp, een duif wordt door een kat gedood.

Vier jaargetijden in de achtertuin 

Ondertussen proberen Petra en Peter in huis fit te blijven door te sporten met flessen als gewichten. Geregeld dringt de buitenwereld binnen via het journaal en zoomgesprekken met vrienden en familie. Als hun dierbare vriendin Ingrid Harms ongeneeslijk ziek blijkt te zijn, is contact alleen nog mogelijk via de laptop en is de sociale afstand en het verdriet voelbaar door het scherm.

Door in te zoomen op de natuur in de achtertuin gedurende de vier jaargetijden wordt de film een metafoor voor de vergankelijkheid van het leven.

Op het IDFA 2022 ontving de film een onderscheiding met zowel de prijs voor Beste Nederlandse Documentaire als de prijs voor de Beste Montage (Mario Steenbergen). 2Doc: Reis door onze wereld, woensdag 12 juli om 22.10 uur bij KRO-NCRV op NPO2.