In de documentaire Het beste voor Kees volgt filmmaker Monique Nolte de destijds 49-jarige Kees Momma. Dankzij zijn ouders kan Kees omgaan met zijn angsten en obsessies. Vorige maand is Henriëtte Momma, de moeder van Kees, op 90-jarige leeftijd overleden. 

Autisme

Toen Kees in 1965 werd geboren, was er weinig bekend over autisme. De artsen stelden de diagnose ‘zwakzinnig’ en adviseerden Kees te laten opnemen in een inrichting. Zijn ouders besloten hem thuis te houden. Door zich aan te passen aan hun zoon ontwikkelde hij zich tot een relatief zelfstandige man.

Op goede dagen zit Kees in zijn chalet in de tuin waar hij huizen op schaal natekent. Of hij reist met zijn modeltrein door Europa, waarbij hij de rit in zijn hoofd naspeelt. Op slechte dagen, wanneer zijn angsten of obsessies de kop op steken, heeft Kees het zwaar.

Als het te warm is voor de tijd van het jaar straft Kees zichzelf: ‘Vanmiddag bij de thee doe ik het heel karig. Als het kouder was geweest dan had ik wel een lekker gebakje genomen, maar dat zit er vandaag niet in. Ik neem een eenvoudig biscuitje vanwege de te hoge temperaturen.’

‘Ik wil niet geconfronteerd worden met de gebreken die ik zelf ook heb’

Kees Momma

De beste oplossing voor Kees

In de documentaire is te zien dat het altijd zijn moeder was die Kees rustig kreeg. Voor Kees was het ondenkbaar hoe het met hem verder moest als zijn ouders ziek zouden worden of zelfs kwamen te overlijden. Het wonen tussen andere mensen met een beperking zag hij nooit zitten: ‘Ik wil niet geconfronteerd worden met de gebreken die ik zelf ook heb.’

De levens van Kees en zijn ouders zijn zo verstrengeld geraakt dat een ontsnapping hieraan onmogelijk lijkt. De vraag is ook dan ook altijd geweest of Kees nog kan leren een eigen leven op te bouwen. Kees' ouders stonden hiermee voor een dilemma die veel mantelzorgers herkennen: waar vinden ze een goede plek voor Kees en iemand die hem net zoveel tijd, aandacht en zorg kan bieden zoals zij deden?

Een dilemma dat alleen maar nijpender wordt nu er door de decentralisatie van de zorg een groter beroep op mantelzorgers gedaan gaat worden. Niets lijkt goed genoeg voor Kees. 

Het beste voor Kees terugkijken? 

De documentaire over Kees Momma en zijn ouders werd in 2014 voor het eerst uitgezonden door KRO-NCRV. Kijk de documentaire terug via NPO Start. 

Kijk Het beste voor Kees terug.

Het beste voor Kees is een coproductie van Selfmade Films en KRO-NCRV en kwam tot stand met steun van het Mediafonds.

Wil je op de hoogte zijn van al onze documentaires?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Persoonlijke verhalen

Kees Momma en zijn ouders zijn te zien in Het beste voor Kees