Bij seksueel geweld en uitbuiting wordt vaak gedacht aan loverboys, mensenhandelaren die jongeren voor hun eigen gewin uitbuiten in onder andere de seksindustrie. Maar die term alleen dekt de lading niet, want er zijn in ons land hele netwerken van seksueel misbruik en mensenhandel actief. De laatste jaren zijn deze netwerken door de online wereld, de achterhaalde seksuele voorlichting op scholen en verschuivende morele grenzen onder jongeren alleen maar groter geworden en ook een stuk minder goed zichtbaar.

Tijdens de therapiesessies halen de jongeren pijnlijke herinneringen op uit hun verleden en worden ze geconfronteerd met hun verstoorde zelfbeeld vol schaamte en schuld. Maar ook met humor, zelfspot en een nuchtere blik met zichzelf. Wij praten niet laat zien hoe belangrijk het is dat we vroegtijdig signaleren wat seksueel geweld is, in een wereld waarin jongeren zich vaak niet veilig genoeg voelen om hierover te praten.

De jongeren worden door therapeuten gestimuleerd te werken aan het repareren van hun zelfbeeld, zonder veroordeling, schaamte of schuld. Ze leren stapje voor stapje hun grenzen aan te geven, om zo zeggenschap over hun eigen lichaam terug te winnen en misschien zelfs weer een beetje van zichzelf te gaan houden.

Met Wij praten niet willen wij het belang tonen van vroegtijdige signalering van seksueel geweld. En daarnaast ook het gesprek openen over seksueel overschrijdend gedrag t.o.v. minderjarigen in een wereld waarin de jongeren zich vaak niet veilig genoeg voelen om over hun traumatische ervaringen te praten.

Wij praten niet is geregisseerd door Marjolein Busstra en geproduceerd door HALAL in samenwerking met KRO-NCRV. De film is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds. Wij praten niet gaat in première tijdens het Movies that Matter Festival 2022 van 8 tot en met 16 april in Den Haag.

2Doc Wij praten niet is dinsdag 12 april om 22.26 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2