Kapuzinergruft

Wenen, 1 april 2022 - Een van de beroemdste kapucijnenkerken ter wereld viert dit jaar haar 400-jarig bestaan. De Heilige Maria ter Engelen in Wenen dankt haar faam vooral aan haar crypte, waar zich vele graftombes van het Huis Habsburg bevinden. In 1622 ving de bouw aan van het Weense godshuis en bijbehorend klooster van de Orde der Minderbroeders Kapucijnen

Ter gelegenheid van de 400ste verjaardag van het leggen van de eerste steen zal een reeks speciale vieringen worden gehouden, “die stilistisch divers, klein maar fijn, in de geest van de kapucijnen zullen zijn”, meldt de Weense kerkkrant Der Sonntag. Hoogtepunt van het vierde eeuwfeest is een pontificale hoogmis met kardinaal Christoph Schönborn op 8 september. Een andere belangrijke plechtigheid is een requiemmis voor het zielenheil van keizerin-gemalin Anna (1612–1618), de stichteres van de kapucijnenkerk. 

Aartshertogin Anna van Tirol, de echtgenote van keizer Matthias, had in haar testament epaald dat in de nabijheid van het keizerlijk kasteel een kerk en een klooster moesten worden gebouwd, met een begraafplaats voor haarzelf en haar echtgenoot. Keizerin Anna stierf de volgende maand, haar man drie maanden na haar. Het huwelijk was kinderloos gebleven.

Het was dus aan Matthias' opvolger, zijn neef keizer Ferdinand II, om het testament uit te voeren, wat enige vertraging opliep door de Dertigjarige Oorlog. Zo vond op 8 september 1622 de plechtige eerstesteenlegging plaats door kardinaal Franz von Dietrichstein, prins-bisschop van Olomouc, in aanwezigheid van keizer Ferdinand II. De bouw vorderde echter langzaam en daarom vond de plechtige ingebruikname in fases plaats. De gehele kerk werd op 25 juli 1632 gewijd door Anton Wolfrath, prins-bisschop van Wenen. De keizerlijke schenkers vonden hun laatste rustplaats in 1633 in een kleine kamer direct onder de keizerlijke kapel.

De crypte onder de kerk is bekend als Kaisergruft of Kapuzinergruft. De laatste keer dat het stoffelijk overschot van een hoogadellijke persoon in de beroemde grafkelder werd bijgezet was in 2011; het betrof Otto van Habsburg-Lotharingen, zoon van Karel I en Zita van Bourbon-Parma, de laatste keizer en keizerin van Oostenrijk. 

Voortgang in proces zaligverklaring keizerin Zita