5 tips om jouw buurt groener te maken
Het gaat slecht met de biodiversiteit in Nederland. Duizenden plant- en diersoorten verdwijnen en dat is een groot probleem. Biodiversiteit is een van dé belangrijkste randvoorwaarden voor een gezond ecosysteem. Als de flora verdwijnt, verdwijnen de insecten, verdwijnen de vogels en ga zo maar door. Deze vijf tips helpen je om jouw omgeving weer een levendige plek te maken voor veel planten en dieren.
Tip 1: Eet biologisch
Bewust eten om biodiversiteit te stimuleren kan op verschillende manieren. Een van de belangrijkste is biologisch eten. Pesticiden zijn namelijk een van de grootste veroorzakers van het tekort aan insecten. Juist de insecten zijn zo belangrijk, omdat zij bloemen en planten bestuiven. Zonder bestuiving kunnen veel voedselgewassen en planten zich niet voortplanten. Door het eten van biologisch voedsel kies je voor producten die op een verantwoorde en natuurlijke manier zijn geproduceerd, zonder het gebruik van pesticiden. Wat je eet is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook nog eens goed voor je eigen gezondheid.
Tip 2: Eet plantaardig
Een andere manier om biodiversiteit te stimuleren is door minder vlees te eten, en meer groente. Voor de productie van één kilo vlees is gemiddeld vijf kilo plantaardig materiaal nodig. Dat is allemaal plantaardig materiaal dat ook als voedsel gebruikt kan worden. Nog belangrijker zelfs; de productie van al die plantaardige materialen voor de vleesproductie neemt heel veel ruimte in. Al die stukken land kan ook wilde natuur zijn, waardoor de biodiversiteit veel hoger zou kunnen liggen.
Tip 3: Begin je eigen moestuin
Meer biodiversiteit kun je ook zelf creëren door een eigen moestuin aan te leggen. Ieder plantje trekt dieren aan, ook al zijn het insecten. Hoe meer verschillende planten er in je moestuin staan, hoe meer divers je tuin wordt. Gebruik wel zoveel mogelijk plantensoorten uit de omgeving, oftewel inheemse soorten. Planten en dieren die uit je omgeving komen zijn gewend aan het klimaat en kunnen beter overleven. Een moestuin kost natuurlijk onderhoud, maar je krijgt er een verhoogde biodiversiteit én voedsel voor terug.
Tip 4: Laat je tuin verwilderen
Heb je geen groene vingers? Dat is niet erg. Laat een deel van je tuin verwilderen door niet te maaien. Stop met het wieden van onkruid. Deze plantjes zijn ontzettend nuttig voor de biodiversiteit. Hoe meer verschillende planten, hoe beter. En dan het liefst zo wild mogelijk. Kort gemaaide gazons en gesnoeide perken bieden namelijk geen bescherming aan kleine diertjes.
Tip 5: Hang een vogelhuisje op
Biodiversiteit vergroten kan al heel eenvoudig door een vogelhuisje op te hangen. Ook aangename plekjes voor andere dieren, zoals een vlinder-B&B of een insectenhotel zijn ideaal om het aantal dieren in je tuin te vergroten. Er zijn ontzettend veel verschillende vogelhuisjes en insectenhotels te verkrijgen. Het beste is als je kiest voor een duurzame variant of organische vetbollen, die zijn minder schadelijk voor de natuur. Zelf maken is ook een optie, van een lege frisdrankfles bijvoorbeeld.