In de supermarkt lonken de schappen met chips en snoep. Misschien wil je jezelf belonen omdat je een werkdag afsluit, of vind je troost in borrelnootjes. Logisch, en lekker! Maar hoe weersta je deze verleidingen? Spraakmakers geeft 5 tips. 

Popcorn, zure matten, chocoladerepen en ijsjes: het zijn stuk voor stuk heerlijke snacks. Verslaggever Anne van der Veen van Spraakmakers gaat in gesprek met voedingspsycholoog Diana van Dijken over hoe je deze producten kunt weerstaan. Van Dijken deelt iedere dag goede raad. Een tipje van de sluier: ‘Als je echt zin hebt in iets lekkers, pak het dan ook gewoon.’  

Verhalen van Spraakmakers: Verleidingen weerstaan - deel 1

verleidingen supermarkt weerstaan

Tip 1: verleiding vaststellen

Op het moment dat je een product verleidelijk vindt, moet je nagaan waarom je dat vindt. Producten die we verleidelijk vinden, daar vinden we zowel iets van (bijvoorbeeld lekker, slecht of gezond) als dat we daar iets in vinden (bijvoorbeeld genot, een beloning of het dempen van gevoelens). Van Dijken: ‘Ga daarna na welke producten voor jou verleidelijk zijn.’ 

Tip 2: oordeel nagaan

Oefen met het oordeel dat iets gezond of ongezond is en dat het goed of slecht is. Onderzoek het product: waarom vind je het bijvoorbeeld ongezond? ‘Het is belangrijk om vast te stellen dat chocola gewoon chocola is, in plaats van ongezond en slecht,’ aldus Van Dijken. Hang er dus geen oordeel aan. 

Waarom dit zo belangrijk is? Van Dijken: 'We focussen ons te veel op gezond en ongezond eten, waardoor we het ongezonde eten mijden, wat we niet eeuwig volhouden, waardoor we ons schuldig voelen als we iets ongezonds eten en er vervolgens ook meer van eten.' 

We focussen ons te veel op gezond en ongezond eten.

Voedingspsycholoog Diana van Dijken

Tip 3: behoefte vaststellen

We denken ook iets in eten te vinden. Ga na waarom je daar zo over denkt. Waarom heb jij de behoefte om jezelf te belonen na een lange dag werken? Waarom heb je behoefte aan beloning, troost of compensatie? Zal iets anders niet beter werken? 

Tip 4: voorkeuren inzien 

Ga na van welk eten je écht blij wordt. Ook als je alles lekker vindt, dan heb je voorkeuren. Als je daar echt zin in hebt, pak dat dan ook gewoon. Van Dijken: ‘Dan is je wens vervuld, in plaats van dat je eerst allerlei andere dingen eet en het lekkere eten nog steeds in gedachten hebt.’ 

Tip 5: haal het in huis 

Zorg ervoor dat je het eten waar je écht blij van wordt, in huis hebt. En heb er ook veel van in huis. Diana van Dijken: ‘Op het moment dat je ergens veel van in huis hebt, dan strookt de gedachte dat je iets dan maar beter op kunt eten niet meer. Want er is simpelweg nog te veel van. Je gaat geen 16 pakken roze koeken eten, en dit maakt dat je ervan geniet als je het wel een keer pakt.’  

Meer weten over eten?

Meld je aan voor de nieuwsbrief Eerlijker eten en lees alles over de herkomst van jouw eten, vind duurzame inspiratie en ontdek verrassende recepten.

Aandacht voor eten nieuwsbrief