Pimp je borrelplank: pak paté. Liever goedkoop je brood beleggen? Kies dan voor simpele smeerworst. Ook een roze vleesspread en qua ingrediënten vrijwel identiek aan de paté. Maar wel tien keer zo goedkoop als die dure plakken. Hoe kan dat? De Keuringsdienst laat zich geen worst voorhouden en zoekt uit waar dat exorbitante prijsverschil vandaan komt.

Samenvatting

  • Crèmepaté of roompaté vormt de basis voor alle soorten paté
  • Zowel paté als smeerleverworst bestaan voor ⅓ uit spek, ⅓ uit lever, ⅓ gegaard varkensvlees
  • De paté die we in Nederland kennen lijkt niet meer op het originele Franse recept
  • Authentieke paté wordt gebakken, de plakken paté die je in de supermarkt wordt net als leverworst gekookt
Heb jij liever paté of smeerworst?
  1. Hoe luxer, hoe beter! Doe mij maar paté. 100% (3 stemmen)
  2. Ik bespaar liever een centje! Ik koop smeerworst. 0% (0 stemmen)

Terug naar de basis

Je hebt schier oneindig veel soorten paté. Denk aan cranberrypaté, Ardennerpaté, paté met truffel en paté gemaakt van ree. De meest simpele vorm van de smeerbare delicatesse is echter crèmepaté of roompaté. Dit vormt dan ook de basis voor de meer uitgesproken smaken die je in de supermarkt vindt. Maar gek genoeg lijken deze chique plakken verdacht veel op de betaalbare bolletjes die als leverworst verkocht worden. Dit terwijl paté flink meer kost. Soms wel tien keer zoveel.

Keuringsdienst van waarde - pate proeftest fragment
30 s
Deze video op je eigen site plaatsen

De Keuringsdienst van waarde gaat langs de slager om uit te zoeken waarom er zo veel prijsverschil zit tussen paté en smeerworst.

Lever, spek en gegaard varkensvlees

‘De paté die we in Nederland kennen, is veel fijner van structuur en wordt gekookt. Dit zorgt voor een heel ander product dan de klassieke Franse paté’ aldus worst- en vleeswarendeskundige Paul van Trigt.

De paté die de meesten van ons kennen bevat exact dezelfde ingrediënten als de goedkopere bolletjes broodbeleg. ‘Ze bestaan beiden voor een derde uit spek, een derde uit lever en voor een derde uit gegaard varkensvlees,’ aldus smeerworstmaker André van Poppe.

Eenheidsworst

Patékenner Inge Janson weet dit als geen ander en zegt: ‘In de loop van de tijd is Nederlandse paté steeds fijner geworden. De gemiddelde consument is gewend geraakt aan de homogene smaak zonder stukjes.’ Eenheidsworst is het gevolg. En die lijkt verdraaid veel op smeerworst.

Keuringsdienst van waarde pate

Leverworst in een vormpje

Hollandse paté smaakt vrijwel hetzelfde, bevat dezelfde ingrediënten en wordt net als smeerleverworst gekookt in tegenstelling tot de klassieke Franse variant. Om de paté toch dat gebakken uiterlijk van een klassieke paté te geven, wordt de buitenkant gebrand zodat het een bruin grillrandje krijgt. 

Er zitten dus inderdaad wat extra productiestappen om van leverworst supermarktpaté te maken, maar of dit een prijsverhoging van duizend procent rechtvaardigt, valt te betwisten. De Hollandse paté die in onze supermarkten ligt, lijkt namelijk in de verste verte niet op de arbeidsintensieve Franse delicatesse. Het prijsverschil zit 'm in de exclusiviteit, zegt de slager. Prijzige paté heeft immers een streepje voor op spotgoedkope smeerworst.

Meer Keuringsdienst van waarde?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief. Al duizenden mensen gingen je voor.

Keuringsdienst van waarde - Ersin - piri piri