In de week waarin normaal gesproken de Vierdaagse plaatsvindt, lopen Harm Edens en Joris Linssen dwars door de provincie Gelderland. In vijf wandelingen van 50 kilometer tekenen ze de mooiste verhalen op over waardering, pijn en verbroedering. De tweede aflevering van Wandelhart staat in het teken van gastvrijheid en gezelligheid.

Vlogger Aziz

Voor de tweede lange etappe wandelt Joris tussen Zutphen en Doetinchem. Op de dijk langs de IJssel treft hij vlogger Aziz in actie. Aziz motiveerde zichzelf in coronatijd om 10.000 stappen per dag te maken, omdat de coronakilo’s eraan vlogen. Eerst woog hij 145 kilo, maar zijn doel is de 99 kilo te behalen. "Op dat gewicht kijk je jezelf aan in de spiegel en je denkt: jij kunt beter dan dit." Hij vlogt nu dagelijks om jongeren te motiveren meer in beweging te komen en naar buiten te gaan. 

Harm heeft op dag 2 het Limespad tussen Maurik en Oosterbeek bereikt. Dit is de oude noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Niet zo vreemd dus, dat je in Opheusden zomaar een Romeinse wachttoren tegenkomt. Het blijkt een passieproject van timmerman Henk Brienissen. "Alsof het weer een beetje 2000 jaar geleden is."

Een stuk verderop in het Wageningse bos zoekt Harm het avontuur op met de lichtvoetige Selfa Verlaat. Zij geeft het wandelen een hele nieuwe dimensie door hele tochten op blote voeten te doen. "Ik kijk voor mijn werk zoveel op een schermpje elke dag. Buiten gaan mijn zintuigen weer aan. Je zit in je lijf, in het nu." Harm loopt een stuk met haar mee, maar dit gaat hem toch minder makkelijk af dan gedacht. Hij schuift de schuld in de schoenen van zijn overgevoelige voetzolen. Selfa praat Harm moed in om wortels, gruis en stronken in het Duno landgoed te trotseren. 

Buiten gaan mijn zintuigen weer aan.

Hans Keuper

Joris sluit de dag in stijl af bij het kampvuur met Hans Keuper, zanger van de Achterhoekse band Boh Foi Toch. Hans wordt ook wel de Zoon van de Achterhoek genoemd en legt Joris uit wat deze streek nu zo speciaal maakt en wat Achterhoekse gastvrijheid voor hem betekent. "Mensen kijken elkaar aan en zeggen gedag. Je wil graag horen hoe het met andere mensen gaat. Je doet heel veel samen, in de buurt en in het dorp... en er kunnen nog meer mensen bij. "

Staat het al in je agenda?

Wandelhart aflevering 2: Gastvrije streken, dinsdag 20 juli om 19.20 bij KRO-NCRV op NPO2.