In de week waarin normaal gesproken de Vierdaagse plaatsvindt, lopen Harm Edens en Joris Linssen dwars door de provincie Gelderland. In vijf wandelingen van 50 kilometer tekenen ze de mooiste verhalen op over gastvrijheid, pijn en verbroedering. In de barre tocht van de derde aflevering van Wandelhart komen Joris en Harm elkaar halverwege tegen en leren meer over het begrip saamhorigheid.

Erik Becking

Het is de dag van de ontmoeting. Joris loopt van Oost naar West, en Harm van West naar Oost, dwars door Gelderland. Vandaag ontmoeten ze elkaar in hartje Vierdaagseland: Nijmegen. Voor Harm een thuiswedstrijd, maar Joris bijt zijn kuiten stuk op de beroemde Zevenheuvelenweg. Hier komt hij onderweg raswandelaar Erik tegen, die op dat moment traint voor de Vierdaagse. "Wij snakken naar deze heuvels. Het doet wel pijn, maar je geest bepaalt of je doorgaat of niet." Erik is in Nieuw-Guinea geboren en verwerkt tijdens het wandelen dingen uit zijn jeugd. "Wij zijn gevlucht toen ik 9 jaar oud was. Ik moest in het oerwoud mijn vriendjes achterlaten. Dat zit nog diep." Maar daarnaast beleeft hij ook genoeg blijdschap en vreugde tijdens zijn tochten. "Ik heb op het dieptepunt in mijn leven mijn vrouw ontmoet, op de Vierdaagse. Deze route liepen we als huwelijksreis."

Ook loopt Joris veteraan George de Jongh tegemoet bij de Nijmeegse brug De Oversteek. Elke avond als de zon ondergaat, vindt hier de Sunset March plaats. Een veteraan loopt dan ter ere van gevallenen in de oorlog over de brug. Voor elk slachtoffer gaat in wandeltempo een lantaarn branden. George heeft de mars zelf al meer dan 250 keer gelopen, waarvan maar 2 keer alleen. "Iedereen is welkom om mee te lopen. Iedere keer is er wel een moment van bezinning. Veel mensen lopen mee om dingen te verwerken. " 

Wildplukker Edwin Flores

Ondertussen krijgt Harm in Bemmel plukles van wildplukker Edwin Flores. Hij ontdekt een aantal planten die de wandelpijn kunnen verzachten, die zelfs de oude Romeinen al gebruikten. Daarna zien Joris en Harm elkaar bij de Nijmeegse Waal. Het intermezzo duurt maar kort, want ze moeten door. Joris treft een prachtige kudde konikpaarden in Uiterwaardenpark Meinerswijk. Hij hoopt vandaag Arnhem te halen.

Harm zet de pas erin richting Groesbeek. Hij bezoekt de Canadese militaire begraafplaats waar Saskia Peters en andere vrijwilligers van Faces to Graves alles doen om de gesneuvelde soldaten een gezicht te geven door hun geschiedenis te achterhalen. Zo heeft Saskia de door haar familie geadopteerde soldaat Matheson een foto kunnen achterhalen en hem een voornaam kunnen geven: Ivan Fowler. 

Staat het al in je agenda?

Wandelhart aflevering 3: Saamhorigheid, woensdag 21 juli om 19.20 uur op NPO 2.