In de week waarin normaal gesproken de Vierdaagse plaatsvindt, lopen Harm Edens en Joris Linssen dwars door de provincie Gelderland. In vijf wandelingen van 50 kilometer tekenen ze de mooiste verhalen op over gastvrijheid, waardering en saamhorigheid. De vierde aflevering van Wandelhart staat in het teken van pijn.

Sabine Jansen

Het is dag vier van de vijf etappes en de wandelpijntjes beginnen al aardig op te spelen. Mooie ontmoetingen slepen Joris en Harm erdoorheen, in het decor van bos, hei en rivier. Joris loopt langs de Nederrijn, in het achterland van Arnhem.

Hij ontmoet daar Sabine Jansen. Jarenlang had ze een druk leven dat voor de buitenwereld succesvol leek, totdat ze volledig instortte. Ze belandde op de IC en kon niet meer op haar benen staan. "Toen ging van het een op het andere moment het licht uit. Mijn lichaam was zo op, dat het alles uitschakelde. Ik heb echt gevochten voor mijn leven." Met een enorme motivatie probeerde ze te genezen en liep steeds meer stappen op straat, van lantaarnpaal naar lantaarnpaal. Het lukte haar, en ze besloot wandelcoach te worden. 

Harm bereikt vandaag de Achterhoek en scoort alvast een paar gladiolen bij boer Jos Sloot. Nu hij toch in de buurt is, drinkt hij aan de IJssel een kop koffie bij misschien wel de leukste kroegbaas van Nederland: Gerrit Heezen. Met alle foto's die daar hangen van artiesten als Herman Brood en Kane die daar optraden, lijkt het wel een heus museum waar men uren kan blijven turen. 

Staat het al in je agenda?

Wandelhart aflevering 4: Pijn, donderdag 22 juli om 19.20 uur op NPO 2.