Elke dag lozen Nederlanders met elkaar tonnen afval. Om precies te zijn, produceren we elk jaar zo’n 60 miljard kilo afval. Maar waar gaat al die troep eigenlijk heen?

Producenten, vuilverwerkers en overheden blazen allemaal hoog van de toren over recyclen, ook wel de circulaire economie genoemd. ‘Afval bestaat niet’ beweren ze. Maar klopt dit eigenlijk wel? In De vuilnisman duikt presentator Teun van de Keuken in de wereld achter ons afval. En wat blijkt? Onze afvalverwerking is een complexe industrie geworden waarin gekke dingen gebeuren.

In de afleveringen laat Teun zien hoe smerig onze consumptiemaatschappij eigenlijk is. Elke aflevering licht hij één bepaalde afvalstroom uit: van de bekende grijze kliko, tot het nationale plasticprobleem.

Afval is een miljoenenbusiness geworden

Teun van de Keuken

Teun ontleedt het miljoenenbegrip ‘afval’ tot wat er nou écht gebeurt tussen de vuilniswagens, prullenbakken en rokende vuilnisbelten. De zesdelige serie dwingt de kijker na te denken over de immense hoeveelheden afval die we als Nederlanders produceren.

Teun: “Nog niet eens zo heel lang geleden was afval een probleem waar we als maatschappij vanaf moesten. Nu is het een miljoenenbusiness geworden. Mooie praatjes spelen een grote rol. In De vuilnisman ga ik onderzoeken hoeveel daarvan nu echt waar is.”

De vuilnisman
1 min 46 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Afval uit Ierland wordt verscheept naar Nederland zodat wij dat kunnen gebruiken voor energie.

De Vuilnisman, vanaf zondag 28 februari om 20.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Bekijk hier de eerste aflevering

Meer lezen over duurzaamheid?

KRO-NCRV geeft om de aarde. Jij ook? Laat je inspireren door bijzondere verhalen van mensen die zich inzetten voor een groenere aarde.

Ik ben benieuwd