Schiet je gasrekening door het dak? Wil je actief bijdragen aan een duurzamere wereld? Start dan meteen met kleine, effectieve maatregelen in en rond je woning. Pointer geeft een overzichtelijk stappenplan om je huis aardgasvrij te maken.

Nederland in 2050 aardgasvrij

Nederland streeft ernaar in 2050 aardgasvrij te zijn. Deze omschakeling zal niet ineens plaatsvinden: de meeste huizen zijn waarschijnlijk pas na 2030 aan de beurt. Tot die tijd kun je op zoek gaan naar duurzame alternatieven. 

Energiebedrijven adverteren vaak groots met termen als 'groen' of 'gecompenseerd' gas. Dit zijn echter vaak vage claims die zelden worden waargemaakt, zoals onderzoek van het journalistieke platform Pointer heeft aangetoond. Wil je weten hoe het met jouw energiemaatschappij zit? Dat kun je hier controleren

Gas blijft een fossiele brandstof die opraakt en bijdraagt aan de uitstoot van CO2 en andere vervuilende stoffen. Gelukkig kun je zelf al aan de slag gaan met het verbeteren van je huis. Maar hoe begin je met het aardgasvrij maken van je woning?

Stap 1: Controleer de isolatie van je woning

Isolatie komt waarschijnlijk als eerste bij je op. Wat is de huidige status van de isolatie in je huis? Weet je wat je kunt verbeteren? Als je huis na 2000 is gebouwd, is het waarschijnlijk al goed geïsoleerd. Mocht je huis van voor 2000 zijn, dan is er waarschijnlijk nog veel te verbeteren.

Met deze handige online isolatiescan kun je de staat van je isolatie controleren. Na de scan weet je precies waar verbeteringen mogelijk zijn. Overweeg dan verbeteringen zoals spouwmuurisolatie, kwalitatieve vloer- en dakisolatie, en HR++ glas voor de ramen.

Pointer - Stap 1: Controleer de isolatie van je woning

Stap 2: zorg voor goede ventilatie

Verse lucht is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Deze lucht moet echter ook verwarmd worden. Milieu Centraal biedt een overzicht van slimme, energiezuinige oplossingen, zoals winddrukroosters. 

Wil je testen of je isolatie en ventilatie geschikt zijn voor de koudere periodes? Zet dan je cv-ketel tijdelijk op 50 graden te zetten. Wordt je woning snel warm? Dan is je isolatie op orde.

Pointer - Stap 2: zorg voor goede ventilatie

Stap 3 Beoordeel de radiatoren

Overweeg je de cv-ketel te vervangen door bijvoorbeeld een warmtepomp? Of wil je de ketel aansluiten op een warmtenet met lage temperatuur? Dan is het cruciaal om te controleren of je radiatoren groot genoeg zijn. Bij lagere temperaturen kunnen te kleine radiatoren onvoldoende warmte afgeven. Hier kun je controleren of je radiatoren genoeg vermogen hebben. 

Pointer - Stap 3 Beoordeel de radiatoren

Stap 4 Overweeg elektrisch koken bij een nieuwe keuken

Overstappen op elektrisch koken is vooral efficiënt als je de voorgaande stappen al op orde hebt. Het verbruik van gas bij het koken is namelijk maar zo'n twee tot drie procent van het totaal. Het is vooral slim om bij de installatie van een nieuwe keuken direct over te gaan op elektrisch koken of rekening te houden met aparte leidingen naar de meterkast.

Pointer - Stap 4 Overweeg elektrisch koken bij een nieuwe keuken

Claims van gecompenseerd 'groen gas' zijn vaak misleidend.

Bekijk de uitzending over greenwashing door gasbedrijven

Gasleveranciers doen je geloven dat 'groene' projecten elders in de wereld jouw CO2-uitstoot kunnen wegstrepen, maar de meeste projecten berusten op gebakken lucht. Gasleveranciers claimen gas groen te kunnen wassen, maar misleiden daarbij de consument. Moet de toezichthouder ingrijpen?

Pointer - Aardgasvrij wonen: dit zijn de stappen voor jouw huis

Verduurzamen begint in je eigen huis

Door je huis te verbeteren op gebieden als isolatie, ventilatie, verwarming en kookmethodes, bespaar je energie en creëer je een duurzamer huishouden.

Het is belangrijk om te beseffen dat aardgas een fossiele brandstof is en claims van gecompenseerd 'groen gas' vaak misleidend zijn. Je kunt echte actie ondernemen door zelf te starten met het verduurzamen van je huis.

Als eerste Pointer nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor de Pointer nieuwsbrief! Al duizenden mensen gingen je voor.

Pointer - Aardgasvrij wonen: dit zijn de stappen voor jouw huis