Van roken is bekend dat het schadelijk is. Keuringsdienst van waarde duikt in de nieuwe regels van een rookaromaverbod dat in de lucht hangt. Blijft de oer-Hollandse rookworst bestaan? Of eten we straks onze boerenkool zonder worst?

Specifieke rookaroma’s verboden 

Een recente ontwikkeling binnen de Europese Unie zorgt voor opschudding in de voedselindustrie. Op specifieke rookaroma's, die vaak worden toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals rookworsten, komt een verbod op te staan. 

Dit besluit volgt na onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), waaruit blijkt dat sommige van deze aroma's gevaarlijke stoffen bevatten die het genetisch materiaal in je lichaam kunnen aantasten.

Zes schadelijke rookaroma’s 

Het EFSA-onderzoek richtte zich op acht verschillende rookaroma’s. De resultaten tonen aan dat zes van deze aroma's schadelijke stoffen bevatten. Deze stoffen kunnen schade toebrengen aan het menselijk DNA, wat kan leiden tot kanker. 

In reactie hierop wordt de regelgeving binnen de EU op termijn aangescherpt. Dat betekent dat verschillende rookaroma’s niet meer gebruikt mogen worden. Mogelijk stappen leveranciers daardoor weer over op het traditioneel roken van producten. Maar is het roken van voedingswaren dan wel veilig voor de gezondheid?

Is al die rook niet slecht?

Als je op een etiket 'rook' ziet staan, betekent dat dat het product, zoals gerookte zalm, tijd heeft doorgebracht in een rookkamer, waar het de smaak van rook heeft opgenomen. Maar wat is rookaroma? Keuringsdienst van waarde duikt in de wereld achter de rokerige smaak. 

Gerookt

Verschil tussen rook en rookaroma 

De oorspronkelijke rookmethode, zoals voor gerookte zalm of rookworst, vindt plaats in een industriële rookkamer. Ook bij deze rookmethode ontstaan kleine hoeveelheden PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen), die potentieel kankerverwekkend zijn.  

Daarom zijn er sinds lange tijd strenge Europese kaders gesteld aan de hoeveelheid van deze stoffen. Dit zou de risico’s voor de volksgezondheid beperken. Als reactie is de industrie met rookaroma's gaan werken, omdat deze minder schadelijke stoffen zou bevatten. 

Producten die traditioneel gerookt zijn, herken je aan het ingrediënt 'rook' op de ingrediëntenlijst. 

Overgangsperiode voor bedrijven 

De komende tijd zal uitwijzen hoe de industrie reageert op het verbod op de verschillende rookaroma, en wat de uiteindelijke impact zal zijn op de oer-Hollandse rookworst. Er geldt wel een overgangsperiode van een aantal jaar. Dat geeft bedrijven de tijd om te zoeken naar een rokerig alternatief. Je kunt de komende jaren dus nog van de oude vertrouwde rookworst kunnen genieten.

Meer Keuringsdienst van waarde

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief. Al duizenden mensen gingen je voor.

Keuringsdienst van waarde - persbeeld