Daslook: wat is het, waar vind je het en hoe kook je ermee?
In de lente staat daslook op de menukaarten van veel restaurants. Alleen vind je deze plant niet in de supermarkt. Hoe kan dat, en waar vind je daslook dan? Wij leggen je uit wat het is en hoe je ermee kookt.
Wat is daslook?
Zodra de lente begint, doet de daslook zijn intrede in parken en bossen. Deze plant, die ook wel bekendstaat als wilde knoflook, heeft lange groene bladeren en witte bloemetjes die ook eetbaar zijn. Daslook groeit op schaduwrijke plekken en vormt al snel een heel groen bedje aan planten.
Tot 2017 was de plant een beschermde soort, maar sindsdien mag je 'm zelf plukken. Dat betekent natuurlijk niet dat je hele velden moet leegruimen; pluk per keer een paar plantjes en laat genoeg over.
Hoe herken je daslook?
Wil je zelf daslook vinden in het wild? Dan is het belangrijk om goed op te letten; daslook lijkt nogal op het lelietje-van-dalen of het meiklokje. Deze plant heeft ook witte bloemetjes en lange, groene bladeren. Er is alleen een groot verschil: het meiklokje is hartstikke giftig.
Twijfel je of je het lelietje-van-dalen of daslook in handen hebt? Dan is je neus je beste vriend. Daslook ruikt namelijk erg naar knoflook. Om die geur het beste te detecteren, kneus je een blaadje en ruik je dan aan je vingers.
Let ook op het soort bloemetje dat eraan groeit. Het lelietje-van-dalen heeft een kelkachtige bloem, terwijl het bloemblad van de daslook lang en slank is.
Hoe smaakt daslook?
De smaak van daslook doet denken aan knoflook en bieslook. Er is één extra voordeel: je adem gaat er niet van stinken! Je kunt dus gerust een hele portie daslook eten op een date.
Daslook is een heerlijk ingrediënt in pesto. Vervang de basilicum (of wortelloof) in je recept simpelweg voor de groente en doe een paar lepels door je pasta heen voor een smaakvol en gezond maaltje.
Hoe je nog meer maaltijden maakt met daslook, weten de chefs van BinnensteBuiten als geen ander. Kijk mee voor waanzinnige recepten.