Waarom monniken geen ui en knoflook eten: het verhaal achter lustopwekkende voedingsmiddelen
Een bakkie troost of comfort food: eten is onlosmakelijk verbonden met je gemoedstoestand. Dat weten boeddhistische meesterchefs als geen ander. In Temple Food ontmoeten presentatoren Emma de Thouars en Alain Caron meesterchef en non Daehan Sunim. Zij deelt vier boeddhistische voedingsweetjes waar je waarschijnlijk nog nóóit van had gehoord!
Voor de boeddhistische Daehan Sunim (non Daehan) staat voeding centraal in haar leven. In Temple Food vertelt ze: 'Ik kook uiteraard gezond voor mijn gezondheid, maar ook voor mijn waarden, de kosmos, en mijn respect voor het leven. Als andere mensen voor mij koken, dan heb ik geen kans om erover na te denken. Als ik zelf eten maak, dan leer ik de waarde van eten door deze ervaring. Eerlijk eten maakt ons gezond, dus moet je weten hoe je moet koken.' Vanuit deze blik deelt Daehan Sunim maar al te graag haar kennis.
1. Ui en knoflook werken lustopwekkend
In de boeddhistische tempels wordt er gekookt zonder ui en knoflook. Daehan Sunim vertelt: 'Volgens de boeddhistische geschriften word je van deze rauwe ingrediënten boos, en als je ze eet ga je op zoek naar het tegenovergestelde geslacht. Omdat monniken celibatair zijn, eten we dit niet.'
2. Van vlees word je energiek
Daehan Sunim: 'In het boeddhisme hebben we de traditie om elkaar niet te bekritiseren over elkaars eetgewoontes of je te vertellen wat je zou moeten eten. Maar er moeten mensen zijn, zoals monniken, die geen vlees eten.' De reden? Je wordt er te energiek van en gaan er veel van praten, en monniken willen juist hun kalmte bewaren.
3. Van sla word je slaperig
Misschien ben je groot geworden met een kopje warme melk voor het slapengaan, maar Daehan Sunim heeft een heel andere tip. 'Als je last hebt van insomnia, dan werkt het goed om sla te eten. Je valt ervan in slaap.' De volgende keer dus om middernacht maar een bordje vol groen in plaats van een glaasje vol melk?
4. De kastanje bevat alle vijf voedingsstoffen
De kastanje is een geliefd ingrediënt in de boeddhistische keuken. Het bevat namelijk koolhydraten, mineralen, proteïne, vitaminen, en vetten. Er zit dus haast alles in wat je nodig hebt. En als je ze zelf raapt, sta je ook nog eens extra stil bij wat je eet. Non Daehan maakt van de kastanjes een pap: een voedzaam bakje.