Wil je gezond bezig zijn? Eet dan minimaal twee ons groente per dag. Maar welke groenten kies je dan? Van broccoli tot spinazie, erwten tot sperziebonen: veel groentes zijn zowel in het versschap als de diepvries te vinden. De vraagt rijst: is de één gezonder dan de ander? Ze verschillen immers wel flink in prijs.

Voedingsstoffen in verse groente

Groenten die vers van het land komen, zitten boordevol met voedingsstoffen. Maar voor de groenten in de supermarkt belanden zijn ze al een stuk minder 'vers'. Het duurt vaak een paar dagen voordat die broccoli, venkel of tomaat bij jouw in de supermarkt liggen. 

Daarnaast zijn er verschillende conserveringsmiddelen nodig om de groenten tijdens transport goed te houden. De kans is dus groot dat de groenten die je koopt dagen oud zijn voordat ze op je bord belanden. En hoe ouder de groente, hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan. Maar hoe zit dat bij groente uit de diepvries?

Voedingsstoffen groente uit de diepvries

Groenten voor het vriesvak wordt meteen na de oogst ingevroren. Zodra je groente invriest, gaan er een stuk minder voedingsstoffen verloren. Er is dus een veel kleinere periode waarin de groente mineralen en vitamines kan verliezen.

Voedingsexpert Karolien Olaerts zegt: 'Groenten worden ­enkele uren na het oogsten ingevroren bij zo’n min 35 graden Celsius tot min 40 graden Celsius. Het intense vriesproces zorgt ervoor dat de cellen nauwelijks stukgaan zodat de micronutriënten behouden blijven.'

Verse groente of diepvriesgroente: wat is wijsheid?

In veel gevallen bevatten diepvriesgroenten dus meer voedingsstoffen dan verse groenten. En groenten uit de diepvries zijn vaak nog goedkoper ook! Wil je een snelle verse salade maken, dan kun je waarschijnlijk beter verse groenten pakken. Maar als het je puur om de voedingsstoffen gaat, of om je portemonnee, kun je die vriezer prima met diepvriesgroenten vullen.

Meer van Keuringsdienst van waarde weten?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde - Ersin - Olijfolie